keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 4: Jouluhalko, tuo pakanallinen torttu


Viime jouluna taisin maistaa ensimmäistä kertaa aitoa ranskalaista jouluhalkoa, Bûche de Noëlia. Kyseessä on historiallisesti pakanallinen leivonnainen, joka valmistettiin ennen kristillisiä aikoja nimeomaan talvipäivänseisaukselle. Vuoden lyhyimpänä päivänä poltettiin uunissa iso halko sato-onnen turvaamiseksi, myöhemmin keskiajalla halko muuttui vähitelleen koristeoksaksi ja lopulta halon muotoiseksi leivonnaiseksi, joka paistettiin uunissa. Makes sense, eikö ;)


Lorguesin pikkukaupungin jouluhalkoja joululta 2012. Jouluhalot ovat yleensä suklaisia kääretorttuja, jotka on kostutettu esimerkiksi rommilla. Osa taikinasta on lykätty oksan tyngiksi tortun päälle. Komeus on koristeltu suklaakuorrutteella ja marsipaanilla.

Omaan versioon käytin Kinuskikissan suklaista kääretorttutaikinaa, joka taas hajoili käsiin, joten jatkossa luotan vain omaan unelmatorttu-reseptiin, joka löytyy täältä. Väliin latasin itse tehtyä omenahilloa, sitä calvados-maustettua, joka löytyy täältä. Sitten asettelin väliin ja päälle Kinuskikissan suklaakreemin, joka löytyy täältä. Kyseinen kreemi jähmettyy muuten aika sutjakkaasti, joka täytyy ottaa huomioon koristellessa ja esillepanossa. Haarukalla vetelin puunjuonteet suklaaseen. Periaatteessa tämä on siis simppeli juttu, kääretorttupohja, väliin jotakin mitä tykkään ja suklainen kuorrute päälle. Katselin, että ainakin IKEA:ssa oli vaikka mitä kivoja marsipaanikoristeita, joten melko kivuttomasti saisi tosi hienonkin tekeleen niiden avulla aikaiseksi (jos ei ole mikään innokas marsipaanin nyhrääjä, kuten minä).

Ei tuosta nyt ihmeellisen hieno tullut, pariisilainen kondiittori varmasi kauhistuisi :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti