maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 16: Joulutori Budapest & Toulon

Europpalaisissa kaupungeissa kautta maanosan adventista alkaa joulutorien värikylläinen ja tuoksuva ajanjakso. Alunperin käsittääkseni kyse on ollut saksankielisten maiden perinteestä, jolloin torille ja ympäröiville kaduille on kokoonnuttu joulun tunnelmointiin noin neljän viikon ajan ennen joulua. Suurimmat joulutorit järjestetään Saksassa, esim Dresdenissä, Frankfurtissa ja Stuttgartissa, joissa markkinat keräävät yli miljoona kiertelijää vuosittain.

Kiersin joulutorin ennakkotunnelmissa Budapestissä muutaman päivän ennen adventtia tänä vuonna. Bändi soitti traditionaalista, reipasta musiikkia, kuusi oli komea & korkea ja väkevä glühwein lämmitti. Joulutorit ovat aivan ihania!Budapestin torilla löytyi paljon kojuja kulinaarisen nautiskelun mahdollistaen, oli perinteisiä unkarilaisia käsitöitä, lapsille leluja, koristeita...Ymmärsin, että nämä häiskät ovat pakkasukkoja, joten ne kuuluvat enemmän venäläiseen vuodenvaihteeseen, mutta symppiksiä ne ovat nämäkin.


Budapest vaikutti olevan oikea joulukaupunki ja kauniisti valaistuja katuja oli joka puolella. Komea oli joulutorin kuusikin, niinkuin asiaan kuuluu. Paikalle oli valmistettu myös pieni luistinrata, joka on takuulla viehättävä täyttyessään luistelijoista.


Sinänsä koristeet ovat jokapuolella samantyyppisiä.


Prahan matkailijat tietävät rullapullan ja kyllä sitä makeaa, tirisevän rasvaista hiilloksella paistettua pullaa sai Budapestistäkin.


Himmeleitä ei tässä kojussa ollut, mutta muuten kaikkea mahdollista...


Itse kojuihin ja niiden koristeisiin oli satsattu myös ja ihan sitä kiinalaista peruskrääsää ei myyty missään.


Budapestin joulutorin lisäksi olen vieraillut useammalla joulutorilla Provencessa, Tukholman joulutorilla vuosia sitten ja ilokseni myös Tampereelle on muodostunut tunnelmallinen joulutorikulttuuri viime vuosina.


Joulupäivän tunnelmaa ranskalaisesta satamakaupungista Toulonista viime vuodelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti