lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 7: Graavilohi


Graavilohta löytyy meidän joulupöydästä aina. Sitä löytyi tietysti myös viime joulun Provencen herkkupöydästä, olihan porukoissa monta ruotsalaista ja niille graavilohi on elämän tärkeitä asioita. Ranskalainen anoppi tekee niin hyvää graavilohta että sitä on vaikea uskoa, epäreilua, että ranskalaiset hoitelee kaikki ihmeellisen vaikeat laittonsa, tarviiko niiden päteä vielä skandisafkoissakin?

Miehen perheessä graavilohi tarjotaan aina paahtoleivän kanssa, mutta itse tykkään siitä eniten saaristolaisleivällä tai uuniperunan täytteenä. Lapsetkin meillä vetää graavilohta siivukaupalla, kuka siitä nyt ei tykkäis?

Tänä jouluna meillä on graavilohta saaristolaisleivän kanssa. Alkupalojen joukossa. Samassa porukassa tulee varmaan pikku blinejä ja smetanalla, mädillä ja kaviaarilla. Voi olla, että alkupalat on mun mielestä melkein koko aattoaterian paras osa. Monta kertaa olen tarjonnut graavilohta "ruotsin laivan tyyliin" sinappikastikkeella, on se hyvää niinkin.

Graavilohi
1 kg lohifilettä
sekoita 40g sokeria, 1 tl rouheaa valkopippuria, 2 tl merisuolaa ja sivele ne lohifileen päälle.
Ripottele pintaan tilliä. Pistä jääkaappiin painon alle vuorokaudeksi tai pariksi ja kääntele välillä. Kuori talouspaperilla mausteet pois ja leikkaa siivuiksi. Tarjoa sitruunan tai sinappikastikkeen kanssa tai ihan vaan leivän päällä.

Sinappikastike
2 rkl Dijonin sinappia
1 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
tilliä hyvin pieneksi hakattuna
Sekoita huoneenlämpöiset ainekset sekaisin, viimeisenä öljy. Anna maustua mielellään parisen tuntia jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti