tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 10: Karjalanpiirakat


Karjalanpiirakat kuuluivat jo lapsuuteni jouluun, äiti teki ne itse. Isä osti kaupasta valmiit, sitten avioeron jälkeen. Opettelin ihan itse tekemään piirakat teini-ikäisenä ja siitä lähtien olen niitä tehnyt monta kertaa vuodessa. Hämmästyin kovasti, kun katsoin Suomi leipoo -ohjelmaa ja totesin tämän simppelin perinneherkun niin työlääksi ja vieraaksi taitaville leipojille.

Tänä syksynä olen vienyt näitä kahdesti viemisinäkin ja täytyy sanoa, että melkein hassun paljon saa kiitosta ja ylistystä tuosta aika vaatimattomasta suoritteesta. Joten jos haluaa tehdä johonkuhun vaikutuksen, näyttää siltä, että karjalanpiirakat on se juttu.

Karjalanpiirakat

Kuoritaikina:
2dl vettä
1 rkl rypsiöljyä tai voita
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Teen kyllä aika usein ilman ruisjauhoja, tai ihan vain ripauksella vehnäjauhoja.

Täyte:
Riisipuuro
5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
suolaa, voita

Voiteluun: voita sulatettun, maitoa

Valmista ensin täyte. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja anna imeytyä ja muuttua kuultavaksi. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen vajaa tunti välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Mausta valmis puuro suolalla ja voilla.

Piirakoiden valmistaminen:

Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle.  Pyörittele taikina palleroiksi ja kaulitse ne soikioksi, vähän pussimaisiksi, että reunat kohoilevat. Asettele soikiot pinoihin, etteivät ne kuivu. Täytä kuoret mahdollisimman sukkelasti. Levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta hieman tyhjää. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka maitoa. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti