lauantai 10. elokuuta 2013

Kesäkurpitsa käyttöön: Kolokythokefteja & ja fetaista Htipitia


Ihanaa herkkua onnistuin tehtailemaan oikeastaan vähän sattumalta ja vahingossa. Olen joskus aikoja sitten kirjoitellut vihkoon  muistiin kreikkalaisia reseptejä, varmaan kaverin ruokakirjasta, kirja oli joku Kreikkaan tai Välimeren alueen safkoihin keskittyvä - lähteet ovat taas historioitsijalla vähän hukassa, mutta anyway. Reseptejä siis oli jo valmiiksi.

Sitten sain kaverilta komean kesäkurpitsan, jota meillä harvemmin syödään, sillä 2/3 jälkeläisistä vastustaa sellaisia toimenpiteitä lujasti. Piti siis kokeilla vähän jotakin muuta...

Tulos oli ihan sensaatioimainen, sillä 2/3 jälkeläisistä pahaa-aavistamatta veti annoksensa ja järkyttyi vasta kuullessaan, mitä oli tullut pisteltyä. Molemmat myönsivät että zucchinille voidaan ehkä jatkossakin antaa tämänkaltaisia mahdollisuuksia.

Dippi oli potkaisevan mausteista ja valkosipuli roihusi suussa vielä aamuyön tunteina, kiusallisesti, ihanasti, kummin vaan. Nämä on tosi sopiva lisäke meze-pöytään tai tapas-pöytään ja alkuperäisessä ohjeessa muuten Kolykythokefteihin lisättiin itse  Mr Ouzoa, jota ei itsellä kaapissa ollut, joten vähän muuntelin reseptiä sieltä ja täältä, esim yrttikomboon ehdotettiin tillliä ja sitäkään ei yrttimaa tällä hetkellä tuota. Myös juustoksi ehdotettiin fetaa, mutta koska jo dippi on fetainen, vaihdoin juustoksi mozzarellan. Dipin suhteen kehoitettiin paprikat grillaamaan ennen survomista, mutta en viitsinyt operoida senkään osalta. Hyvää tuli.
 

Kolokythokeftedes - kesäkurpitsapallerot

Raasta isohko, kuorittu kesäkurpitsa mössöksi, ilman sitä keskustaa
Lisää kesäkurpitsan joukkoon 1 keltainen sipuli silputtuna
150g mozzarella-juustoa tai jotain  muuta juustoa
reilut 2 dl silputtua tuoretta minttua ja  sileälehtistä persiljaa
3 munaa
reilut 2 dl korppujauhoja

Pyörittele vehnäjauhoissa ja paista oliiviöljyssä.


Seuralaiseksi sopii hyvin Htipiti

1 Patros-feta levy palasiksi
1 punainen paprika sekaan palasina
1 valkosipuli pilkottuna
3 jalapenoa sekaan,
3-4 siivua aurinkokuivattua tomaattia
1 sitruunan mehu
tujaus oliiviöljyä

Sekoita sauvasekoittimella  tasaiseksi, jos jää kovinkiinteäksi, lisää sitruunan määrää tai oliiviöljyä.
Tämä on kiva dippi ja sopii varmasti grillatun lampaan seuraksi, salaatinkastikkeeksi, lammasjauhelipullien rinnalle tai vaikka pitaleivän täytteeksi kebab-lastujen kanssa.

Kaveri muuten ihmetteli, mitä siitä mintusta voi muuta tehdä, kuin Mojitoja (täällä)?  Joten tässä kaverille:  minttua voi käyttää  noihin Kolokythokefteihin (hihii mikä sana), pestoa (täältä), anopin ihana provencen couscous-salaattiin (täältä) ja lammasjauhelihapulliin, joiden ohjetta en ole vissiin tänne koskaan tullut laittaneeksi, mutta googlailemalla löytyy (olen tehnyt muistaakseni jonkin Pirkan ohjeen mukaan).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti