torstai 29. elokuuta 2013

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

 Lueskelin tässä syksyn uutuuskirjan  Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Kirja perustuu tositarinaan, jossa suomalainen sinkkunainen lähtee Japaniin tutkimaan 900-luvulla eläneen japanilaisen hovinaisen vaiheita. Tämä lady,  Sei Shonagon, on yksi ihmiskunnan tuntemia ensimmäisiä kirjailijanaisia, hän kirjoitti "estetiikan raamatun" "Pillow bookin". 

Tavallaan kirja muistuttaa Anna Kortelaisen Virginie - kirjaa, jossa historian tutkija yrittää selvittää Albert Edefeltin muusana ja rakastajattarena tunnetun ranskalaisen Virgienien oikeaa henkilöllisyyttä ja elämänvaiheita. Kummassakin kirjassa alun missio ei kuitenkaan toteudu, Virginie jää jossain määrin arvoitukseksi ja samoin Mia Kankimäen tutkimusmatkailu Kiotossa jättää melkein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 

Ja niinhän se on elämässäkin, kysyminen ja itse matka lienee tärkeämpää, kuin perille pääseminen.

Kankimäen kirja muistuttaa myös, varsinkin alussaan, joka on vetävämmin kirjoitettu, kuin editointia kaivannut loppupuolisko, E. Gilbertin Eat, Pray, Love -opusta. Nainen ottaa vuoden vapaata duunistaan ja elämästään, lähtee toiselle puolelle maailmaa etsimään jotakin ja kirjoittamaan siitä. Mitä nainen etsii? Itseään? Rakkautta? Siveltimenvetoja kuunvalossa? 

Sinänsä opus on vahva suositus, sillä opin paljon kiinnostavia asioita tuhannen vuoden takaisesta elämästä Japanissa ja paljon asioita, jotka ovat hyvää small talk - aineistoa: hyvän rakastajan tunnistaa kauniista käsialasta ja siitä että aamulla hän pukeutuu hitaasti, eikä kiinnitä vyötä, ennen kuin ihailee sängyllä makaavaa naista vielä hetken, ja että himokkailla miehillä on pieni suu ja että huilunsoitolla vihjattiin suihinottoon - ja sitten Shonagon kertoo, kuinka rauhoittavaa on kuulla yöllä keisarin huilunsoittoa.. ja yllättävän monet asiat, kuten kirjoittaja alleviivaa useasti, ovat meille ihmisille yhteisiä aikakaudesta riippumatta.

 Sei Shonagonin tyylissä on totisesti antia tämän ajan bloggaajalle, facebookkaajalle tai twiittajalle. Sein Pillow book koostuu mm. erilaisista listoista, joista yksi on kirjan otsikkokin, Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin: On yö ja sitä odottaa vierailijaa. Yhtäkkiä sitä hätkähtää ropisevia sadepisaroita, jotka tuuli puhaltaa vasten ikkunaluukkuja.

 Kankimäki laatii myös omia listoja ja kirjaa lukiessa omakin pää kääntyi listamoodille.Asioita, jotka ilahduttavat
kun tytär ottaa kauniin valokuvan sieltä, missä olette käyneet yhdessä.Violetti. Vapaapäivä.


Asioita, jotka unohtuvat nopeasti
hetket ennen työhön kuuluvan seminaarin iltatilaisuutta. Syksyisen illan valoa ei muista kun pimeys on jo laskeutunut.

                                           
                                                Asioita, joista ei  muista olla kiitollinen
                                          siististä kodista. Hiljaisuudesta. Mielenrauhasta.


Asioita, jotka säikäyttävät
lapsen puhelinsoitto kesken koulupäivän. Hautakammion soturi museossa, siinä se nyt on. Tuo on seisonut satoja vuosia jonkun haudassa?!


Asioita joista muistaa ottaa valokuvan
yksinäisestä aamiaisesta Helsingin Senaatintorin laidalta Cafe Engelissä. Omasta lapsesta, kun se on pieni.

                                           
                                           Asioita, joista ei muista ottaa valokuvaa
                                    Helsingin nähtävyyksistä. Itsestä syntymäpäivinä.                                                            Asioita, joista saa voimaa
                                    Auringonkukista. Rakkauden tunteesta. Hyvästä valokuvasta.
                                          Tekstistä, jossa  on ajatus, jota ei ole ennen ajatellut.

                         
                                      
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti