lauantai 8. helmikuuta 2014

Sadetta San Franciscossa, 8/14


Satoi vettä koko päivän. Se on aika lailla paljon vettä. San Franciscossa kuulemma voi olla vaihtelevat ja hankalat kelit, kesät suunnilleen samanlaisia kuin talvet. Sinänsä ei ollut kylmää, mutta epämiellyttävän märkää.

Muutenkin matkailijan kannattaa varustautua oikeasti tosi mukavilla kengillä, noi ylämäet on tappavia. En ymmärrä miten kaikki kulmat voi olla täynnä punttisaleja ja jooga-studioita, kun perusjumpat saa jo normaalilla kävelyllä korttelin ympäri. Pyynikin portaat on pikkujuttu näihin tieosuuksiin verrattuna.

Aamulla lähdettiin sitten hotellista mukaan napattujen sateenvarjojen kanssa kohti Mama'sia, joka on suunnilleen kaupungin suosituimpia paikkoja tällä hetkellä. Jono oli sen mukainen, jonotettiin siinä hemmetin vesisateessa 45 minuuttia kunnes päästiin sisään. Mietin, että mikään aamupala ei voi olla tämän odotuksen arvoista, mutta olin väärässä.Benediktin munat sillä kuuluisalla sourdough-leivällä, tomaattia, avokadoa, pekonia ja paistettuja perunoita. Yllä puolestaan on kuvassa pähkinäinen French toast marjoilla ja hedelmillä sekä rinnalle tuodulla älyttömän hyvällä hillolla. Oi nam. Juotiin siinä sitten mimosat ja cappucinot kans. Ihana paikka, olen fani.


Mama'sin valikoimaa. Alue on ns. pikku-Italiaa, joka on innoittanut Coppolaa leffoissaan, hän asuu San Franciscossa, niinkuin lukuisat muut elokuva-alan ihmiset, muusikot, taiteilijat.

Koska oli niin järkyttävä keli, otetiin sitten liput bussi-kiertoajelulle ja siinäpä sitten tähystetiin kaikkia kiinnostavia juttuja märkien ikkunalasien läpi. Voi pettymys. Alla kuvassa ns. painted ladies eli näitä kapungin hienoja viktoriaanisia taloja.Kiertoajelu vei myös Haight-Ashburyyn, sinne hippialueelle. Aluksi siellä kyllä asuivat beatnikit, sitten hipit, joita paikallinen poliisi kutsui rakkauden sukupolveksi, josta nimi sitten jäi. Väki asui näissä taloissa kommuuneissa, jakoi kumppanit, huumeet jne. Alueella majaili esim Hendrix, Morrison, beatlet ja Grateful Dead. Sittemin alueesta tuli pahamainen ja huumeongelmainen. '80-luvulla alueella alkoi kukoistaa homoseksuaalien kulttuurin muodot ja kaupungista tulikin seksuaalisen avarakatseisuuden pääkaupunkeja maailmalla.


Haight-Ashburyn näköaloja.


Golden Gate Bridge oli luonnossa ihan yhtä hieno ja vaikuttava, kuin miltä se kuvissakin vaikuttaa. Käveltiin sen yli, vaikka oli hirveä tuuli ja rankkasade. Kastuttiin ihan pahanpäiväisesti. Sinänsä hauska kokemus, muutkin sillan ylittäjät kävi läpi ihan samoja tunteita vitutuksesta sisukkuuteen ja kaikki hymyili toisilleen tuulen survoessa meitä poloisia turisteja vajaan tunnin kävelytaipaleella.

Golden Gate Bridge on tunnettu lukuisista itsemurhahyppääjistä, ja kylläpä se huomattavan korkealla suhteessa mereen sijaitsee. Oikeasti ei tarvinnut edes pitkään sihtailla, kun tavoitti iloisesti polskivan merileijonan hahmon sillan alla kulkemassa. Kuin sööttiä.


II maailmansodan aikana San Francisco oli merkittävä armeijakaupunki, täällä oli myös valtavan paljon teollisuutta sodan tarpeisiin. Tämä teollisuus oli pitkälti naisten tuottamaan, joten San Francisco oli naisvaltainen kaupunki, sodan jälkeen monet naiset jäivät kodin ulkopuoliseen työelämään. Pakosti tulee mieleen, että tässä kaupungissa oli ehkä ekaksi naisliikettä, ennen hippiliikettä ja tätä viimeisintä homoseksuaalien taistoa.

Nythän alue on kovasti hipsterimäistä ja lähellä on Silicon Valley, joka sekin elää San Franciscon suvaitsevaisuudesta ja modernista asenteesta.

Käytiin satamassa sijaitsevassa US Pampanitossa, toisen maailmansodan aikaisessa sukellusveneessä. Oli se ahdas, voi hyvä tavaton.


Illalla mentiin monissa paikoissa kehuttuun Roam Artisan Burgeriin, joka oli täynnä nuoria ja trendikkäitä ihmisiä pistelemässä ekologisia luomupurilaisia. Ideana oli et ensin saat valita lihan, esim kana, pihvi, buffalo, sitten valitset millaisen sisällön hamppariin haluat, valitset kastikkeen ja lopulta muut lisukkeet ja pirtelöt.

Tajuttoman hyvän hampurilaisen söin pihvillä, avokadolla, karamellisoidulla sipulilla, tryffeliranskalaisialla, chevrellä ja salaatilla, rinnalle vielä kookospirtelöä. Voi aaaah.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti