tiistai 1. lokakuuta 2013

Ranskalaista parhautta: rommibaba


No  myönnetään, oli vaivalloinen projekti tämä, eikä ihan suotuisa kaikilta kohdiltaan. Kokkailen sitkasti läpi Ranskalaisen keittiön salaisuuksia ja Babas au rhum classique on sentään iso klassikko. Miten vaikea tollainen vehnätekele aprikoosikuorrutteella muka voi olla? Leivotaan, tuupataan rommia ja kasataan kiilteet päälle. No. Niin luulin. Lopussa meinasin tarttua rommipulloon, mutta duunasin höskät jonkun näköisiksi kermavaahdolla. Se on kyllä keittiön ykköspelastaja.

Jos ei tee hermojen kanssa tiukkaa, niin tästäpä testailemaan, kuinka hyvä sitten oikeasti oletkaan siellä keittiössäsi. Näistä tuli todella hyvän makuisia, mutta 12 baban saalis neljän tunnin puuhailun päälle voi jonkun mielestä olla muuta kuin win-win.

Babas au rhum classique eli Babat rommissa

Sulata voita 4 rkl ja jäähdytä
10g tuoretta hiivaa sekoitetaan 2 rkl sokerin ja hyppysellisen suolamäärän kanssa tahnaksi esimerkiksi haarukalla (en suosittele sähkövatkainta, mutta jos haluat nähdä mitä seuraa, kokeile ihmeessä)
Sekoita hiivaseokseen 4 1/2 dl vehnäjauhoja ja se sulatettu voi

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia (on yllättävän pitkä aika) sormin tiukasti  möyhentäen. Kun sen voi venyttää 30 cm:n pituiseksi ilman että katkeilee, olet asian äärellä. Onnittele itseäsi ja mieti, josko olet kuitenkin piilevä sokerileipurinero.

Muovaa taikina palloksi kulhoon. Leikkaa sen pintaan risti ja asettele hieman jauhoja päälle. Peitä kulho moninkertaisella kostealla pyyhkeellä ja laita oikeasti lämpöiseen paikkaan kahdeksi tunniksi. Pitäisi tulla kaksinkertaiseksi. Jos ei ole oikeasti lämpöinen paikka, toista vaihe 1 ja ymmärrä, miksi ei kohoa.

Voitele baba-vuoat tai muffinsivuoat. Asettele taikinaa kippoihin. Älä tasoita pintaa, sillä se siliää kohotessaan. (No ei kyllä mulla ainakaan). Pane vuoat peittelemättöminä lämpimään paikkaan 1-2- tunniksi kunnes ne on kasvaneet kaksinkertaisiksi.

Sujauta babat 190 asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Asettele ritilälle. Pistele paistitikulla tai vastaavalla reikiä täyteen ja ripota päälle sokeriliemeä (keitä 4 dl vettä, 2dl sokeria ja lisää 1 dl Jamaikan rommia).

Survo purkillinen aprikooseja siivilän läpi. (Kyllä.) Keitä aprikoosimurskaa ja 2 rkl sokeria, kunnes muuttuu kiiltäväksi tahnaksi. Valele babat aprikoosikiilteellä. Koristele kermavaahdolla ja kirsikalla.

Maista. Voi ihme, miten sivistynyt ja täydellinen maku! Voiko tälläista saada omassa keittiössä aikaan??

Siivoa puoli iltaa sotkuista keittiötä ja syö ne 12 babaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti