keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Suppilovahverokeittoa maittavaa, ihan kuin äidin laittamaaSlogan taitaa tulla Aku Ankasta. Lapsuuden megalukeneisuus aina välillä ns. pays off :)

Mun äiti ei paljon suppissoppaa laitellut, mutta vanha resepti tämä on ja äidin käsialalla ohjevihkoseeni kirjoitettu, joskus vuosikymmeniä sitten. Älyttömän hyvää, joten jos olet suppisten ystävä, kannattaa kokeilla.

Suppilovahverokeitto

Ensinnäkin tarvitset hyvää lihalientä noin viitisen desiä. Itse ratkaisen lihaliemikeissin nykyisin niin, että aina kun laitan lihapataa, haalin huolella ylimääräiset nesteet talteen ja pakastan. Sitten kun teen soppaa, risottoa, kastiketta, mitä vaan, mihin ennen olisin tujauttanut ällön lihaliemikuution, heitän sinne nykyisin jäätyneen kastikepohjani. Tämän sopan lihaliemet tuli muuten kuukauden takaisesta gulassista, joten liemessä oli mausteinen ja paprikainen vivahde, mutta hento sellainen. Suosittelen oikein todella käyttämään oikeita lihaliemiä ruuanlaitossa, ero on oikeasti ihan huomattava. Ja on se kivampi syödä oikeaa jotain, kun ihme-teennäistä-e-kamaa.

Mutta siis valmista liemi, eli mun tapauksessa lämmitin sen jäädytetyn lihaliemen. Lisäsin 2 rkl vehnäjauhoja, jotta tiivistyi ja yhden tomaattipyreen. Tässä vaiheessa tää oli aika tukevaa soossia, sillä liemi oli jo aluksikin aika paksua rakenteeltaan. Sitten hintsusti soijaa tai suolaa ja lohko Aura-juustoa.Tän sekaan lisäsin pakastimesta sulatettuja suppiksia aika reiluisan määrän, jotka olin kuumentanut pehmeiksi. Sauvasekoittimella vedin sileäksi.

Sekaan 1 prk ranskankermaa ja peräti 4 dl kuohukermaa. Hauduttelua 15 min. (Parasta kuitenkin vasta seuraavana päivänä.)

Mä laitoin loppumetreillä myös pari ruokalusikallista brandya (konjakki lopussa) ja vielä varmuuden vuoksi kermasherryä, mutta originaali ohje kyllä viittaa varmaan kuivaan sherryyn. No siis jotain laatuisaa holia, got it?

Kaato viiniä ja elämä on hyvää.
3 kommenttia:

 1. Aku Ankasta on, käytössä meilläkin jatkuvasti. Samasta tarinasta on myös: Pantiin purkkiin kesäkeitto - tehtiin hellasta virkaheitto, ja Hannun Hanhen tuskailut: keitto - peitto, soppa - koppa...

  VastaaPoista
 2. En ole vuosiin käyttänyt valmiita lihaliemikuutioita, vaan yrittänyt saada ruokiin makua mausteilla. Kiitti tuosta pakastusvinkistä, menee käyttöön välittömästi. Ja kiitos myös keittoreseptistä, jäljellä vielä kymmenen litraa kuivattuja suppiksia, joten jokunen keitto niistä tulee =)

  VastaaPoista
 3. Lasse, kiitos! Mietin pitkään tuota "tehtiin hellasta virkaheitto" - kohtaa postausta kirjoitellessa, mutta en muistanut kyseessä olevan kesäkeitto :) Muistin vain, että muitakin kuolemattomia lainereita tarinassa oli. Muistatko mikä tarina muuten oli? En saanut sitäkään mieleeni millään.

  Taikinaterapeutti: Ooo sulla on mahtavat saaliit vielä suppiksia jäljellä, mulla mennään jo viimeisten kanssa :) Ja tosiaan lämpimästi suosittelen keräilemään kaikki mahdolliset lihaliemet talteen: olen hyödyntänyt niin karjalanpaistin, gulassin, paahtopaistin, joulukinkun kuin Burgundin padan ylijäämät näin, eikä paluuta niihin liemikuutioihin taida enää olla.

  Siihen en ole sentään vielä alkanut, että keittelisin oikeasti kanat ja naudat sopivien juuresten kanssa liemiksi, mutta luulen, että sekin päivä vielä koittaa. Nyt kun tuo pakastin alkaa muutenkin tyhjetä..

  VastaaPoista