torstai 2. tammikuuta 2014

Suklaata, juustoa, viiniä ja pelottava keittiöhärveli


Joulukalenteri päättyi ja minä sitten lepäilin, ainakin bloggailusta.

Mieli on jo uudessa vuodessa, pää tulevaisuuden suunnitelmissa, niissä muutosten tuulissa, mutta hetki vielä instagram-selailua, mitäs tässä oikein olikaan.

Joulupäivänä nautiskelin itse laitellusta, kuohkeasta, kermaisesta, kevyesti potkaisevasta eggnogista ranskalaisten käsintehtyjen suklaapalasten kanssa. Oioi. Suosittelen kokeilemaan George Washingtonin reseptiä suoraan 1700-luvulta joku kerta täältä.


Haisevia ranskalaisia juustoja kera loistavan 2009-vuosikerran ranskalaista punaviiniä. Siitä oli joulu tehty. (Sitä 2009- vuosikertaa kannattaa haalia viinikellareihin, jos sellainen mahis on. Multa ne menee käyttöön samoin tein, kun niitä Ranskasta tänne kannetaan).


Tapaninpäivänä nousin ruokapöydän ääreltä vähän ulkoilemaan. Kannatti. Ihana sininen hetki Tampereen Arboretumissa.


Lautapelit kuuluu jouluun. Meillä pelattiin tänä jouluna eniten Scrabblea ja Menolippua. Lasten kanssa ei pelit sujuneet ilman perinteisiä raivareita. Ollaan kaikki huonoja häviämään ;)


Kolmen suklaan kakkua tein vieraille, maku oli jees, mutta en ollut muuten ihan tyytyväinen tähän. Jatkotuunausta seuraa… Alkuperäinen resepti on täältä.Ranskalaiset pikkuleivät ei sitten taas toisaalta koskaan petä...


Uutta vuotta otettiin vastaan skumpan kanssa kotipihalla.Joulupukki toi painekeittimen. Se on  hirveän pelottava kattila, jonka nuppi pyörii vinhaa vauhtia ja pannu viheltää. Testiajossa tein kasvissosekeittoa ja voi ihme, se tosiaan valmistui viidessä minuutissa, säilytti mehevät värit ja kehitti upean maun.

Painekattila tosiaan nopeuttaa ruuanvalmistusta hurjalla tavalla ja pitää vitamiinit tallessa ja energiankäytön kohtuudessa. Ranskan anoppi duunaa tällä perunoita, papuja ja lihapatoja. Suomessa painekeitin ei ole kai kovin yleinen nykyään, mutta Välimeren maissa ja esimerkiksi Intiassa se on ihan perus. Kiinnostuksella odotan opinko tätä käyttämään, nyt vielä kyseessä on hillitön adrenaliiniryöppy kun masiinaan kosken. Pelkään että koko komeus räjähtää ja keittiön ikkuna siinä sivussa. Mutta, kuten olen lapsia yrittänyt opettaa: Pelko ei kuulu keittiöön.

Eikä muuhunkaan elämiseen. Pelotonta vuotta 2014!


Kasvissosekeitto painekattilassa/keittimessä

1 kasvisliemikuutio, 5 porkkanaa, 5 perunaa, 1 sipuli, 1/2 valkosipuli, 3 pientä bataattia, pippuria, Provencen yrttimaustetta painekattilaan ja vettä sen verran, että peittyvät. Kun nuppi pyörii, laske lämpö pienelle (9-3). 5 minuuttia. Ihmettele kattilan viheltelyä.
Päästä höyryjä varovasti pihalle. Kaada kylmää vettä päälle. Avaa. Ihmettele lisää.  Ota ylimääräistä vettä pois. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää noin desi kermaa. Syö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti