sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Syö, juo, mies, nainen -Barcelonassa 2/4


Bona nit Barcelona. Hyvää yötä. Kaverin suosituksen perusteella valitsimme majapaikaksi Hotel Praktik Ramblan, josta esimerkiksi Mondo on kirjoittanut näin . Hotellissa oli oiva palvelu, sijainti oli keskeinen, maksoimme parvekkeellisesta huoneesta viideltä yöltä 600 euroa, johon sisältyi myös pullo cavaa. Aamupalan puuttuminen oli miinus, mutta iso plussa oli siisteys, iso sänky, kaunis sisustus, tilava kylpyhuone jossa vesi tuli kunnon paineella. Rantsupäivän pyyhkeet saimme vaihdettua kätevästi puhtoisiin ja hotellin oma terassi oli viihtyisä lepokeidas. Alla kuva hotellista.Aamupalaksi kokeilimme montaa versiota. Totesimme Placa Catalunyan paikkeilla olevan Bra Cafen kuitenkin parhaimmaksi ja vietimme siellä kaksi aamua. Paikka oli myös hotellin henkilökunnan suosittelema. Perusaamiainen hyvällä caffella (huonoa kahvia en saanut kertaakaan, tykkään voimallisemmista aromeista), vastapuristetulla appelsiinimehulla, bocadilloilla eli täytetyillä leivillä ja hedelmillä oli noin 17 euroa.

Bocadillo espanjalaisella kinkulla. Voi nams! Patonki on paahdettu kevyesti, sivelty pehmeällä tomaatilla ja oliiviöljyllä.

Kokeilimme myös matkaoppaan suosittelemaa Cafe de l'Operaa La Ramblan varrella (Oopperataloa vastapäätä). Palvelu oli siellä ystävällistä ja aamiaisvaihtoehtoja näennäisen paljon. Mutta jotenkin kolkko, vaikkakin autenttinen. Pari peruscafeta, jotka nappasimme oman vaiston varassa olivat aika hitaita, palvelu välinpitämätöntä ja englanti heikkoa.

Barcelonassa pitää tietysti nauttia tapaksia. Ensimmäisen illan tapakset Ciudad al Condalissa Rambla de Catalunyan alkupäässä olivat verrattomat (paikkaa oli kehuttu tv-ohjelmassa). Ravintola oli äärimmäisen täysi ja englannilla ei ihan saanut täyttä ymmärrystä. Mutta ruoka oli hyvää. Patonkeja voideltuna tomaatilla ja oliiviöljyllä, jumalaista kinkkua, sardiini-oliivileipä ja pallerot, joiden sisällä oli perunamuussia ja ehkä sieniä.


Ekan illan toiset tapakset nautittiin La Vinateria del Callissa, goottilaiskaupungissa C/Sant Domenec del Call 9, joka on Barcelonan vanhin viinitupa. Oijoi. Tunnelmaa, mahtavia juustoja ja makkaroita, laaja valikoima viinejä, joita meille ystävällisesti esiteltiin.


Toisen illan tapaksia jossain höhlässä pubissa, jonne mentiin sen takia että siellä näkyi Ruotsin potkupallopeliä. Kamalasti syötävää halvalla, ei jaksettu kaikkea mättää ja seuraavana päivänä oli massut sekaisin.Colamaatitkin oli modernismia
Cavaa parvekkeella iltamyöhään...


Yritän parhaani mukaan matkoilla pistellä paikallisia erikoisuuksia. Arres negre näytti tyypilliseltä paikalliselta erikoisuudelta eli todella järkyltä. Tämän nautin paljon mainostetussa Picasson maineella ratsastavassa Quatre Gatsissa (Montsio 3), jonne ei kannata vaivautua ellei ole ihan mahdoton Picasso-fani. On just sellainen rahat-pois-tyhmiltä-turisteilta-paikka.

Mustariisissä on riisiä, joka on värjäytynyt mustaksi mustekalan musteesta, lisäksi siinä on kalmaria, persiljaa, simpukkaa ja ei paljon muuta. Tämä annos oli iso ja polttavan kuuma. En pystynyt syömään kaikkea, vaikka ei se pahaa ollut, vähän tylsää vain.


Näitä kinkkuja tavaratalon lihaosastolla ihailin. Symppiksen näköisiä.La Boqueria on must nähtävyys. Tämä kauppahalli on nähtävä omin silmin. Tai silmin, uih.


La Boquerian chilejäKauppahallin mereneläviä


Eläviä ja liikkuvia sellaisia..


Hedelmiä...


Hdelmämehuja..


Ihmisiä La Boqueriassa


Jos viinit tai cavat maistuvat Barcelonasta pääsee helposti junalla Freixenetin cava-tilalle Sant Sadurni d'Anoiasiin, kylästä löytyy kymmeniä viinitiloja. Ja Freixenet ja Codorniu. Kävin Freixenetin tilalla pari vuotta sitten, joten nyt ei menty sinne. Paikan päällä kerrotaan että cavan ja shamppanjan valmistuksessa on vain yksi ero: toinen valmistetaan Ranskassa. Junia menee tunnin välein, lähtö Rodalies R4 Placa Catalunyan asemalta Vilafrancan suuntaan. Asemalta voi ottaa taksin tiloille, Freixenet on ihan siinä asemaa vastapäätä.


Tällä kertaa suunnistin siis Torresin tilalle, jossa kaverini on töissä. Sama juna ja samat ohjeet, nyt painellaan vain Vilafranca de Penedesiin asti. Sieltä taksilla Torresille.


Tilan kierrokseen kuuluu monenmoista aistia hivelevää elämystä: tuoksuja, näkemistä, maistamista, historiaa, tarinaa, myös suomeksi.Tilalla tulee vaikutelma modenista, ympäristön tilasta kiinnostuneesta, globaalista perheyrityksestä.

Maistelimme ihan huikeita viinejä. Tilalta löytyy myös kauppa, jossa on kovasti kattavat valikoimat tietysti.

Trivial Pursuit-osuus: Monta viinipullollista saa yhdestä tynnyristä? Vastaus on blogin lopussa.Vikana ilta piti saada vähän parempaa ja vähän enemmän. Kaveri oli suositellut viinikonseptistaan tunnettua Monvinicia. Tarkempaa tietoa löytyy tästä

Montvinic tarjoaa ainoastaa lähiruokaa ja paikalla on ympäristöystävällinen LEED-sertifikaatti (ensimmäinen Barcelonassa). Maan huikeita viinejä voi maistella laseittain, pöydälle saat tullessasi tabletin, jota selailemalla voit valita haluamasi viinejä ja saat niistä lisätietoja jopa viljelijän pärstäkertoimen.

Aloitimme cavalla (Can Rafols dels Caus, DO Cava, Gran Caus Rosat 2006 Pinot Noir, Catalunya), jatkoimme  tapaksilla: makkaroilla ja simpukoilla. Ihanaa leipää...Chardonneyta (Alemany i Corrio, DO Penedes, Principia Mathematica 2011, Catalunya)...


Sitten pullollinen Ferrer Bobet DOC Priorat, 2009, Catalunya

Ja päivän kala ja vasikkaa perunoilla. Satanen hujahti, mutta kylläpä oli hyvää. Maksu tapahtuu lähtiessä ovilla ja siellä saat myös tulostetun listan siitä, mitä olet juonut. Mukaan voi myös ostaa pulloja. 

Hotellin parvekkeella vielä viimeiset cavat..


PS: 400 pulloa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti