sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Paahtopaistia, bataattipyrettä ja vihreitä papuja

Tänä pääsiäisenä en ole kauheasti jaksanut kikkailla. Tein tavis-rahkapiirakan persikoilla ja kiweillä. Olemme syöneet kanaa vuohenjuustokastikkeessa ja sitten tietysti kananmunia. Tänään kunnostaduin sitten laittamaan jotain vähän parempaa. 

Paahtopaistia kermakastikkeella, bataattipyrettä ja vihreitä papuja -namnam

En ole tainnut tätä paahtopaistin ohjetta tänne aiemmin blogata, vaikka se on yksi vanhimpia suosikkiohjeitani. Olen kopsannut tämän jostain Kodin Kuvalehdestä 1990-luvun puolivälissä ja marinoinut lukemattomat paahtopaistit, hirvipaistit, jopa pihvilihat tässä. Ihan varma juttu.

Bataattipyrettä olen tehnyt nuorimman lapsen vauva-aikoina useinkin. 2000-luvun alkupuolella lähikaupastakin alkoi löytyä bataatteja, joten niitä piti toki testata ja kolmen pikkulapsen perheessä kaikki sössötmössöt-osasto oli kova sana. Söimme siis tätä ns. soseena, tai bataattimuussina. Viime aikoina olen vaihtanut maidon kermaan ja nimeksi on muuntunut sievistelevä pyree.

Vihreät pavut eivät koskaan ole ihan ässiä Suomessa, ellei niitä ole itse kasvattanut. Laitan niitä silti aika usein, pakasteversiot eivät kelpaa, joten jotain kenianihmeitähän nämä ovat.

Paahtopaisti kermakastikkeella

Marinadi: 1 dl soijaa, 2 dl öljyä, 1/2 dl punaviinietikkaa, pari valkosipulinkynttä ja muutama murskattu mustapippuri sekaisin 
Upota liha marinadiin mielellään yön yli. Paista paistia uunissa noin 170 astetta parisen tuntia kunnes mittari näyttää jotain väliltä 50-60 astetta, miten sen lihan nyt haluatkin.

Kun otat lihan huoneenlämpöön, paistolautasella kelluvat nesteet talteen ja ne kiehautetaan 2 dl kuohukerman kanssa, sekaan mustapippuria ja ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Tulee aivan älyttömän hyvä soosi.

Bataattipyree

Kiehauta lohkottuja bataatteja suolatussa vedessä. Kun ovat tosi pehmeitä, soseuta kerman ja voin kanssa, sekaan pippuria ja suolaa. Jos on jouluaika, niin sekaan kanelia. 


Vihreät pavut
Pavut höyrytetään ja kun ovat vielä hieman kankeita, hujautetaan voin kanssa paistinpannulle, murskataan sekaan valkosipulia ja hieman kermaa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti