perjantai 18. toukokuuta 2012

Tofu intialaisittain

Viime aikoina on tehnyt melkein koko ajan mieli intialaista safkaa. Työpaikan lähellä on hyvä intialaismesta, josta saa ässähyvän lounaan (Klingendhalin alakerta). Lapsetkin ovat viimein hyväksyneet intialaissapuskat mukisematta. Erityisesti ne rakastaa naan-leipää, joten mikä vaan menee, kun on ko. leipää rinnalla.

En ole koskaan käynyt Intiassa, mutta mieli tekis. Jos menisin, ostaisi niitä norsumaisia Ganesha-patsaita, ottaisin kuvia temppeleistä ja sijoittaisin rahaa intialaiseen juhlapukuun. Ilmestyisin sitten kaikkiin kemuihin sellaisessa värikkäässä oranssin-pinkissä housupuvussa. Jotain koruja ostaisin kans. Olen opettanut monta vuotta hindulaisuutta 7-luokille, joten kiinnostaisi se uskonnollinen puolikin kokea. Olen kavereiden matkakuvista nähnyt niitä lehmiä biitseillä ja muuta metkaa. Ja sitä ruokaa vetäisin kaksin käsin, olen tykännyt siitä aina.

Kun olin kielikurssia vetämässä Oxfordissa asuin intialaistaustaisen rouvan luona. Silloin alkoi kyllä tympiä ne ruokien hajut parissa viikossa ja ei se osannut oikeen kertoa niiden kulttuurista mitään mitä en olis jo ennestään tiennyt. Hämmentävää oli, että sellaisessa kuuluissa brittikaupungissa kuin Oxford asui julmetusti intialaisia. Bussi oli niitä turbaanipäitä ihan täynnä. Englantilainen potilas -leffan se turbaanipää, on muuten ihana. Pitäis taas katsoa se leffa tässä joku kerta.

Ja suosittelen Oxfordia matkakohteena, ihan vieressä on Blenheim, jossa Winston Churchill on syntynyt ja koko kaupunki on muutenkin jotain muuta kuin se tavallinen Lontoo. Pikkukaupunki joka hengittää maailmankuulun yliopistonsa tahtiin.

No sitten päivän mättöön. Tykkään koko ajan enemmän tofusta. Joten halusin tehdä jotain intialaistyyppistä, jossa on tofua. Tää on vähän tunnetun Palak Paneerin jäljillä, joten tofun voi mainiosti vaihtaa kotijuustoon tai leipäjuustoon ja epäilen, että epäortodoksisesti tää saattais soida kauniisti myös fetan kanssa.

Eli Palak Paneer tai Tofua pinaattikastikkeessa

400g pinaattia
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
pätkä inkivääriä
juustokuminaa, chili explotionia ja korianteria pari rkl yhteensä
2 rkl tomaattipyrettä
paketti marinoitua tofua
1 dl kermaa
suolaa
öljyä
garam masalaa

Sulata mikrossa n 400g pakastepinaattia.

Silppua 2 sipulia ja muutama valkosipulin kynsi, sekä raasta tuoretta inkivääriä pätkä.

Kuumenna pannussa öljy ja heitä sipulit ja inkiväärit siihen.

Mausta juustokuminalla, chili explotionilla ja korianterilla.

Paista hetki.

Heitä sekaan 2 rkl tomaattipyrettä.

Ja sit mukaan ne pinaatit, sekä garam masalaa aika tuima annos.

Sit sekaan esim paketillinen marinoitua tofua tai kotijuustoa. Sekaan voi heittää myös cashew-pähkinöitä, jos niitä sattuu olemaan. 

Reilu desi kermaa sekaan ja anna porista hetki, mausta suolalla tarvittaessa.

Tarjoile vaikka basmatiriisin ja naan-leivän kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti