perjantai 22. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen menu: lammascurry, lassi ja pannacotta

Pääsiäistä voi viettää niin monelta kantilta. Vietettävä sitä kuitenkin on. Vilkaisu ulos ja ymmärrys: valoa, valoa! Maa herää,  voi tuntea lämpimän sykkeen mullassa. Puut puhkaisevat hennot lehdet synkistä talven raiskaamista oksistaan, kohta vihreä voittaa harmauden. Ulkona on pakko hengittää syvään kevään uudestisyntynyttä ilmaa. Kaikki on ehkä sittenkin mahdollista.


Spring has returned.  The Earth is like a child that knows poems.  ~Rainer Maria Rilke

Pakanakansat kaikkialla noteerasivat kevään. Munat, puput, tiput ja keltainen väri ovat symboleja uudelle elämälle, vasta alkavalle. Kiima-aika koittaa, yksinäisen on löydettävä edes väliaikainen partneri. Vaatteiden vähenemisen myötä pessimismikin hellittää.

If I said I want your body now. Would you hold it against me? -Britney Spears


Juutalaisten massapako Egyptin orjuudesta sattui sopivasti pääsiäiselle, tuli niin kova kiire, että leipää ei ehditty hapattaa. (Onkin suuria pääsiäisen kriisitilanteita juutalaiskodissa, jos jostakin löytyy leivänmurunen tai viljaa, ginitkin saa tilattua kosherina pääsiäistä varten).

Mooseksen 2. kirja kertoo mm.:

14 "Tästä päivästä tulkoon teille muistopäivä. Viettäkää sitä Herran juhlana. Pitäkää tämä ikuisena säädöksenä sukupolvesta toiseen. 15 Syökää seitsemän päivän aikana happamatonta leipää, ja jo juhlaviikon ensimmäisenä päivänä toimittakaa kaikki hapantaikina pois taloistanne, sillä jokainen, joka syö hapanta leipää ensimmäisestä päivästä lukien seitsemänteen päivään, poistettakoon Israelista.

Ortodoksit ovat kilvoitelleet paastolla 40 vuorokautta. Pitkänperjantain vigilia sen päättää. Kun yöllä on kirkko kierretty, saavutaan valoa uhkuvaan saliin ja aamun varhaisina tunteina alkaa alkukantainen ja orgastinen mässäily. Jeesus on noussut taivaaseen, kohti valoa, olemme armahdetut.

Virpomisvitsat ovat ortodoksista perinnettä ja niillä viitataan palmunlehviin, joita tiettävästi laskettiin Jeesuksen eteen. Jeesuksen lisäksi muitakin pyhiä on kuollut sopivasti pääsiäisen ja kevätpäiväntasauksen aikaan, näitä hahmoja on ollut useilla pakanakansoilla esimerkiksi foinikialaisilla. Karjalassa virpoen toivotettiin myös : tuoreeks, terveeks ja tiineeks.

Vietitpä pakanallista, kristillistä tai juutalaista pääsiäistä, sen vietolle on olemassa siis vankkoja perusteita.

Kiirastorstain olin yksin kotona. Kun on yksin ilman lapsia, kristillinen syyllisyysetiikka meinaa selättää hedonistisen nautiskelijan. Pitäisi siivota. Pitäisi lukea sivistäviä kirjoja. Pitäisi katsoa se dvd, jonka osti kaksi vuotta sitten alennusmyynnistä, eikä vieläkään ole katsottu. Lenkille, jumppaan, laihtumaan! Pitäisi ainakin lakata varpaankynnet. No jos edes kävisi suihkussa ja viettäisi laatuaikaa naisena hyvältä tuoksuen.


En siivonnut. En lakannut varpaankynsiä. Jumppasin monta kertaa sohvalta ylös. Luin facebookin päivitykset lukemattomia kertoja läpi.

Korkkasin punkkupullon ja join ekan lasin nopeasti. Ah! Toinen lasillinen. Keitin kasaan pirkan punajuuriputken venäläiseksi pikabortsiksi, lisäsin 1 dl kuohukermaa, muskottipähkinää, mustapippuria ja Provencen yrttisekoitusta. Lautaselle lisäksi hyvää vuohenjuustoa ja tuoretta kirveliä. O la laa.

Because I'm worth it. -L'oreal



Seuraavana päivänä järjestelen täyteläistä iltaa varten. Valmisteilla on lammascurrya, jasmiiniriisiä, lassia ja panna cottaa miehelle ja itselle. Aikeissa suorittaa myös imurointi ja suihku.

Pääsiäisenä on syötävä lammasta. Se on siinä mielessä haasteellinen laitettava, että paistina se haisee miehen intiimialueilta. En ole suuri lihansyöjä muutenkaan,  mutta pääsiäisenä on laitettava lammasta.

Paras lammascurryn ohjeeni on Glorian ruokakirjasta jostakin 1990-luvulta.

Lammascurry
1kg lampaanlihakuutioita
3 rkl voita
kanelitanko
kardemummaa, neilikkaa, laakerinlehtiä (vaikka 3), suolaa
1 sipuli
valkosipulinkynsiä (vaikka 3)
3 tomaattia lohkoina
1 rkl tuoretta inkivääriä
tuoretta korianteria, minttua ja kirveliä
pari desiä maustamatonta jugurttia
tomaattipyree
2 tl currya
vettä
1 peruna
1 porkkana

Kuumenna kattilassa öljy, lisää mausteet ja sipulit. Keittele hetki. Lisää tomskut, suola, yrtit. Kuumenna hetki. Sekaan jugurtti, pyree, curry ja lammaspolot. Sekoita ja keitä. Lisää vettä että peittyy. Anna hautua, kunnes ainekset mureita. Lisää peruna ja porkka kuutioina loppuvaiheessa. Koristele korianterilla tietysti.


Jos käy niinkuin itselle, että vahingossa hujahtaa soossiin mustikkajugurttia, ei pidä panikoida. Keräät millä tahansa käteen sattuvalla kipolla mustikkaiset lihat ja vihannekset pois padasta. Pyyhit ne zen-buddhalaista tyyneyttä osoittaen talouspaperilla ja sekaan vaan. Et kerro pikkuepisodista muille ruokailijoille.

Tuli silti sairaan hyvää. Oikeasti niin mureaa, että välttelen täyttä vegetarismia jatkossakin.

Tarjoile jasmiiniriisin kanssa.

Juomaksi vaikka lassia.

Lassi
4dl maustamatonta jugurttia
2 dl jääkuutioita
suolaa, hyppysellinen sokeria ja sahramia
terästä vodkalla tai jollakin muulla alkoholilla tai ole sitten ilman, jos olet niin hyvä ihminen

Tehosekoittimessa hurauta tasaiseksi.




Panna cotta

4dl kuohukermaa
vaniljatanko
½ dl sokeria
3 liivatelehteä
1 rkl amarettoa

Liivatelehdet kylmään veteen. Kerma ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Keitä hiljalleen n 15 min. Poista vaniljatanko, lisää sokeri ja amaretto. Purista liivatteista vedet ja hujauta ne  kuumaan kermaan. Kaada seokset pieniin tarjoilukuppeihin. Hyydytä kylmässä tunteja. Tarjoa mansikoiden tai hedelmien kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti