Kaikkihan tykkää texmexistä. Kaikki osaa sitä tehdä. Usein käy vielä niin, että kotien herkkukeittiöt valmistaa satakertaa maistuvampaa ja elämäniloisempaa mättöä kuin nuo erilaiset ravintolat ja ties mitkä raumalaiset labambat. (Olen vieläkin katkera ravintolavisiitistä Raumalla.)
En oikeastaan ymmärrä miten texmexiä voi mokata. Jos tekee aidolla soulilla tätä intiaanien, meksikon siirtolaisten ja karjapaimenten alunperin tunnetuksi tekemää, käsillä syötävää, täyttävää, hiilaripitoista herkkuruokaa ja käyttää tuoreita aineksia, lopputulos on aina hyvä. On. On.
Tein tänään savuisia kanaquoesadilloja guacamolella, mutta listaan tähän all time favouriten kyseisen safkan vegeversiosta. Kummatkin on ihanaa ruokaa isoon nälkään, niitä voi syödä monta päivää ja ne sopii ihan ykköshyvin tarjottavaksi vieraille. Ni. Kaikkihan texmexistä tykkää. Sitäpaitsi näitä ruokia ei voi syödä jäykällä fiiliksellä, joten on taatusti rentoa pöytäkuntaa, kun sormet on tahmassa ja juustot tursuaa tortillojen välistä.
Savuiset kanaquesadillat
1 paprika
1 punainen sipuli
500 g broilerisuikaleita, marinoimattomia
öljyä paistamiseen
marinadi:
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl olutta
1/2 dl barbecue-kastiketta smoky-aromilla
1 rkl fariinisokeria
chilirouhetta (Chili Explotion tai vastaavaa)
Lisäksi:
cheddari raastettuna
kirsikkatomaatteja pilkottuna
tortilloja
Paista pilkottu sipuli ja paprika broilereiden kanssa öljyssä. Sekoita marinadin ainekset ja heitä ne sekaan. Paista hetkonen.
Asettele tortillalätyn päälle kaupasta valmiina saatavaa paputahnaa (Santa Marian versiota käytän itse), mutta tämä ei ole pakollinen. Sitten kanakastiketta. Päälle tomskuja ja reilusti juustoa. Iske toinen tortilla päälle. Paista uunissa (4 mahtuu pellille kerrallaan) 200 asteessa sen aikaa, että tortilla saa väriä.
Voi sipaista myös tortilallarullalle, tai tarjoilla vaikka tacojen kanssa.
Tarjoile esim quacamolen kanssa.
Guacamole
Soseutetaan sauvasekoittimella 2-3 avokadoa, 1 sitruunan tai 2 limen mehua, 1 valkosipulin kynsi, 1 smetana, mustapippuria ja suolaa, sileäksi. Annetaan maustua puolisen tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
Ihanat vegetortillat
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 dl öljyä
1 punainen paprika pilkottuna
1 vihreä paprika pilkottuna
200 g maissia (pakastemaissi toimii hyvin)
1 dl mustia oliiveja pilkottuna
2 tomaattia pieninä palasina (pihvitomaatti on tosi ässä tähän)
oreganoa, juustokuminaa, chiljauhetta, chiliä
200 kermajuustoa
2dl smetanaa
Kuumenna öljy ja hauduta sipuleita, paprikoita ja mausteita. Sekaa mukaan kaikki muut paitsi juusto ja smetana.
Sitten lisää ne loputkin, sekoita ja o la laa. Täytä tortilla ja pyöritä rullalle tai tee niinkuin edellä quesadilloja. Pyöritellyt tortillat voi laittaa myös uuniin viimeistä silausta varten. Tarjoile chilikastikkeen ja guacamolen kanssa.
Ja tuon chilikastikkeen voi myös huitaista uuniine menevien tortillojen päälle, jos haluaa oikein näyttävän näköiset safkat. (Yritän muistaa laittaa kuvan tänne jossain vaiheessa, on lasten tietokoneella ja sinne ei oikein pääse koskaan....)
Chilikastike
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 sipuli
öljyä paistamiseen
valkosipulia pari kynttä
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria, oreganoa, kuminaa
Hauduta tomaattipyrettä, pippureita, sipuleita pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta puoli tunti tai jopa tunti.
Maistuu myös kylmänä ja pelkkien nachojen ja smetanan (johon puristettu valkosipulinkynsi) kanssa.
Näitä ohjeita olen taitellut vuosikymmenen ja yli, alunperin kopioinut ohjeet jostakin texmex-kirjoista, enkä ole hirveesti muutellut, kun kerta toimivat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti