perjantai 11. heinäkuuta 2014

Rippijuhlat: tarjoilut ja toteutus kotona omin voimin

Kaksi kuukautta on tainnut vierähtää viimeisestä bloggauksesta. Ajattelin jo oikeastaan lopettaa koko bloggailun, kun tämä on tämmöistä omaa, hassua monologia ollut jo pitkän aikaa. Mutta jospa nyt kuitenkin pari itselle merkittävämpää juttua tässä vielä raportoisi.. Olen esimerkiksi matkaillut ekaa kertaa elämässäni Norjaan, Osloon, josta kirjoittelen postauksen seuraavaksi, jos en tässä aivan alkuunsa lannistu ;)

Kesän merkkitapahtuma on kuitenkin ollut esikoisen rippijuhlat, joita suunnittelin kuin Iisakin kirkkoa. Aiemmin olen kirjoittanut, että aloitin macaronssien treenailut jo hyvissä ajoin talvella, päämääränä tuottaa kelpoisa kasa noita mantelileivonnaisia näytille konfirmaatiopäivänä. Tavoite onnistui! Eikä ollut itselle helppo suorite, mutta tarpeeksi paljon, hirveän paljon harjoittelua, niin yhdessä heinäkuisen perjantain iltapäivässä niitä toteutin reilut 80 kpl. Ja lisäksi noin 15 kpl epäkelpoa yksilöä…

Koskaan en ollut eläissäni myöskään leiponut niin paljon karjalanpiirakoita kuin macarons-perjantaita edeltäneenä perjantaina. Melkein 90 kpl niitäkin väkersin ja se tuntui jaloissa, sormissa, niskassa ja mielialassa. Epäonnistuneita ei ollut, mutta aikaa se vei. Pakastin piirakat ja lämmitin ne rippijuhlan aamuna. Hyvin toimi.

Tarjolla oli lisäksi mansikka-raparperi Britaa, joka on ollut vuosia kestosuosikkini mansikkakakuista. Niitä tein kaksi kappaletta edellisenä iltana. Lisäksi tein toista riskitöntä suosikkikakkuani eli jäädytettyä suklaakakkua, koristeet kirsikoilla. Jäädytetyn suklaakakun ilmeinen etu on, että sen voi pakastaa vaikka viikkoa ennen ja ottaa pöytään puoli tuntia ennen tarjoilua. Kylmä kakku on ässähyvää erityisesti kesällä. Makeana tarjottavana oli myös mascarpone-torttua pensasmustikoilla. Sitäkin olen aiemmin tehnyt viikunoilla ja mansikoilla, mutta tällä kertaa tein erilaisella pohjalla manteliallergikkojen takia. Uusi pohjaviritelmä ei ihan onnistunut, mutta hyvältähän tuokin torttu kuvissa näyttää.

Suolaisena tarjottavana oli karjalanpiirakoiden ja munavoin lisäksi poro-wasabi voileipäkakkua, josta tulikin koko tarjoilujen suursuosikki, vähän yllättäin. Helteisenä juhlapäivänä kirpeästi potkaiseva ja maukas kakku maistui vieraille sensaatioimaista tahtia. Rinnalla ollut lohivoileipäkakku oli raikas elämys myös. Tarjolla oli lisäksi karkkia ja leipätikkuja. Joita en tehnyt itse :)

Kahvina keitteilin Tertin kartanon kahvisekoitusta, jota olin vastikään käynyt Mikkelistä hamstraamassa ja kahvia paitsi upposi, myös kehuttiin tavattomasti. Taidan hankkia sitä ensi vuodenkin rippijuhliin. Teenä oli tarjolla Juvan Teahouse Wehmais'in Studio 54 eli makuna mansikkaa, shamppanjaa, ruiskaunokkia ja kermaa.



Kuvassa etualalla mansikka- raparperi Brita. Ohje löytyy täältä.
Raparperihillokkeet olin keitellyt jo parisen viikkoa aiemmin ja pakastanut, joten niiden kanssa en juhlapäivää edeltävänä päivänä todellakaan puuhastellut. Näitä oli tarjolla 2 kpl ja kuten ennalta uumoilin, yksi olisi riittänyt. (Vieraita oli reilut 30).

Mansikka-raparperi Britan taustalla on mustikkatorttua, jonka alkuperäistoteutus löytyy täältä. Sitä oli tarjolla yksi kpl.


Karjalanpiirakat tein tällä ohjeellani. Kuoritaikinan tein 4 krt ja 2 kattilallista riisipuuroa eli 2 kertaisena puuro-ohjeen. Marttojen ohjeen mukaisesti otin taikinasta muotilla (lasi) pyörylät, jotka laitoin 6 pinoissa muovikassiin. Sitten vasta aloitin täyttämisen. Eivät tosiaan kuivuneet täyttämisen aikana ja olivat tasakokoisia lopussa.


Voileipäkakut (yhteensä 4) toteutin edellisenä iltana paahtoleivällä ja kummassakin on keskimmäinen kerros ruisleipää. Kostutin lohikakun sitruunavedellä ja porokakun limevedellä. Lohikakun välissä on kylmäsavulohta, graavilohta (kumpaakin lohta yhteensä kahteen kakkuun 700g, puolet ja puolet), raejuustoa (purkillinen), smetanaa (pari boksia), sitruunaa (1 mehu), sitruunapippuria, tilliä ja tujaus kasvispikkelsiä putkilosta (ei välttämätön). Päällys on tilli- ja raputuorejuustoa sekaisin (1 kumpaakin boksia) ja smetanaa (sen verran että notkistuu). Päällä vain eleettömät lohikukkaset ja herneenversot. (En ole pusikkokakkujen suuri ystävä.)

Porokakkujen (2) täytteessä oli kylmäsavuporoa (neljä pakettia) (2 kakun täytteeseen upposi yhteensä 1 putkilo wasabia), creme fraichea (pari boksia), 4 dl vaahdotettua kermaa, rucolaa, persiljaa. Päällä paprika-chili tuorejuustoa (1 boksi), mascarponea, creme fraichea. Pinnalla pororuusuke ja tuoretta timjamia. Pelkäsin ennalta, että wasabi on liian voimakas tai päällys ei soinnu yhteen. Yhdistelmä oli kuitenkin mitä maistuvin ja sai paljon kiitosta.






Macaronssit olen puolestani toteuttanut näin. Lopputuloksessa on Ranskasta tuotettua mantelijauhetta (on siellä huomattavasti halvempaakin), värjätty erikoiskaupasta ostetulla värijauheella (ostettu ihan Tampereelta kuitenkin), välissä keltaisissa on lemon curdia (erikoiskaupasta), vaaleanpunaisissa on valkosuklaa-cremefraiche -täyte, ja maitosuklaan välissä tummaa suklaata creme fraichella. Astia on Pentikin. Etsin monta kuukautta sellaista neliön muotoista asiaa, johon macaronssit saa nätisti pystyssä aseteltua.


Terassia koristelin vaalein ja tummin tyynyin ja peittein sekä kukkasin plus pari vanhaa räsymattoa. Juhlista tuli terassijuhlat, joten onneksi terassi on varjossa ja siinä oli miellyttävä oleskella iltakymmeneen asti, jolloin viimeisetkin vieraat taisivat poistua.


Säästin huimat summat lainaamalla yhdeltä ystävältä Paratiisi-astioita omieni rinnalle. Juhlapöydässä näkyvä rippikuva oli lapsen kaverin ottama ja sitä teetin jo juhliin, vieraille mukaan viemisiksi, iso säästö, kun ei tarvinnut studiohintoja maksella. Kun toteutin kaikki tarjoamiset itse, säästö oli myös ilmeinen. Juotavana oli kuumien juomien lisäksi Fresitaa, vissyä ja vaaleanpunaista Pommacia, pullot lojuivat isossa shamppanjacoolerissa, josta sai käydä lasiaan täyttämässä.

Sankarittaren mekko oli huippulöytö San Fransiscosta, 10 taalaa (koska yksi nappi puuttui) alkuperäishinta oli satasen. Kaulakoru, joka ei taida kuvissa näkyä, mutta kyseessä sellainen teinien suosima Guessin vitkutin, ja kyllä, 12 dollaria las Vegasin Guessin outletistä. Kampaus oli sentään Tukkateekin ammattilaisella teetetty :)



2 kommenttia:

  1. Kiitos suklaakakkureseptistä! Just mietin, että mikä jälkkäri kesäjuhliin. Tämä se on.

    VastaaPoista
  2. Juu, tämä on niin sadasti testattu, että varmasti toimii :) Tuolla puolitoistakertaisella saa näyttävämmän näköisen tai sitten kantsii ahdata pienempään vuokaan.. Hyvä puoli on myös se, että kestää tuntikausia lautasella ilman että menee aivan epätoivoiseksi mössöksi sulaessaan.

    VastaaPoista