perjantai 24. tammikuuta 2014

Paahtopaisti painekeittimessä & mutakakku



Sain tosiaan joululahjaksi painekeittimen. Olen tähän mennessä todennut, että se valmistaa kasvissosekeiton, nakkikeiton ja höyryttää perunat, porkkanat, pavut ja parsakaalit narskuvan rapeiksi, värinsä kauniisti säilyttäväksi tarjottaviksi. Huippunopeasti vieläpä!

Koska tässä kotipesässä on yleensä kiireisiä lähtöjä, tällä hetkellä lapsilla on yhteensä 9-10 harrastelähtöä viikossa, ihan hirveästi en ehdi hellan äärellä tuumia, että mitäs laitettaisiin. Painekattila nopeuttaa ruuanvalmistuksessa mutta lisäksi moni safka tykkää höyrytyksestä pitkää keittelyä ja liottelua enemmän. Värit ja maut ovat parempia. Miinuksena koko hommalle on se, että on tollainen ujeltava ja suhiseva kattila jotenkin pelottava. Todennäköisesti onnistun vielä jotakin sillä myös perusteellisesti sähläämään, kun saan enemmän luottamusta ja altistun sille vaaralliselle turvallisuudentunteelle. Toistaiseksi kuitenkin partnerisuhteemme on hyvä.


Koska ranskan anoppi kehui painekeittimen olevan huippuhyvä myös paistin kanssa, pitihän sekin sitten testata. Napsin nettisivuilta Jamie Oliverin Roast beefin ja eikun kokeilemaan. Saman voi toki toteuttaa perinteisessä uunissa tai hellalla, mutta aikaa toki vierähtää enemmän. Tämä paahtopaisti oli tarjoilukunnossa 30 minuutissa. Maku oli huomattavan perinteinen, aidon makuinen.


Paahtopaisti


Paista kuumalla pannulla noin kilon naudan paahtopaisti joka puolelta herkullisen väriseksi

Sujauta se sitten painekattilaan
Asettele mukaan porkkanoita, bataatin palasia, sipulia, selleriä, valkosipulia, tuoretta rosmariinia, suolaa, mustapippuria maun mukaan, itse olin aika maltillinen
Sekaan vettä sen verran että komeus juuri ja juuri peittyy
Painekattilassa veden määrä säilyy, joten sitä tulee helpostikin laitettua sinne liikaa

Painekattila hurisemaan 30 minuutiksi.


Tarjoile esimerkiksi salaatin kanssa.



Jälkiruuaksi tein mutakakkua oikein hyvällä reseptillä, joka löytyi Kirjoja ja kakkuja - blogista täältä. Olen useita eri mutakakkuja ehtinyt elämäni varrella testata ja tämäkin oli herkkua. Ei kai kukaan mutakakkua oikein todella pilattaua saa, sitä suklaista mössöä meillä syö äiti ja lapset melkein missä olomuodossa vain.

Mutakakku


Sulata 150g voita ja lisää sekaan 2 dl sokeria ja 2 munaa.

Sekoita 1,5 dl vehnäjauhoja, vajaa desi tummaa kaakaojauhetta, 2 tl vaniljasokeria ja 1 tl leivinjauhetta. Siivilöi ne taikinaan.
Levittele taikina irtopohjavuoan pohjalle (jossa on leivinpaperi). Paista 200 asteessa 20 minuuttia. 
Jos paistat pidempään, keskus muuttuu kiinteäksi, moni tykkää, että mutakakun pitää valua löysänä keskeltä leikattaessa. Jos sitä jää seuraavaan päivään, se on silloin kiinteää.
Koristele tomusokerilla.
Maistuu kermavaahdon tai jäätelön kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti