maanantai 21. lokakuuta 2013

Kolmen juuston salaatti taivaallisella tomaattikastikkeella


Olen jo vuosikaudet Tampereen Sokoksen salaattibaarista tilannut vakkarina kolmen juuston salaatin Unkarilaisella kastikkeella. Combo on älyttömän herkullinen: mozzarellaa, fetaa, homejuustoa ja tulisen pehmeää tomaatti-paprikastiketta. Olen yrittänyt jäljitellä erityisesti tuota kastikkeen sävyä, oikein koskaan onnistumatta. Vähän sitten niinkuin tyytynyt tilanteeseen, ei kaikkia keittiön salaisuuksia tarvitsekaan selvittää.

Sittemmin olen alkanut lounastaa toistuvasti Hervannan Linkosuon Cafessa, jossa tapas-tyyppisen salaattipöydän lisukkeena on Unkarilaisen salaattikastikkeen tyyppistä Taivaallista salaattikastiketta. Kastikkeen mysteeri on nyt pakko ratkaista ja etsiskeltyäni netistä, blogeista ja keittokirjoista törmään lopulta Kai Linnilän Isoäidin kermakakku Oman äidin lihapullat -opuksessa Tomchiliin, jonka resepti vaikuttaa lupaavalta. Ja kyllä, voi kyllä. Vuosien yritysten jälkeen ollaan asian äärellä.

Tämä tomaattikastike tarjotaan siis kylmänä salaatin kanssa. Se sopii hyvin juustoiselle salaatille, tarjoaa kivan tatsin myös kanasalaattiin. Tätä voi pistellä myös nachojen kanssa tai dippailla lihapullia ja/tai kasvistikkuja siihen. Kastike säilyy pakastimessa, tai viikkoja, mahdollisesti kuukausia, jääkaapissa.

Kolmen juuston salaatti

Mixaa salaattia, krutonkeja, fetaa, mozzarella, homejuustoa, marinoituja artisokkia, purjorinkuloita, kirsikkatomaatteja, kurpitsansiemeniä, purjoa, pinjansiemeniä tai mitä nyt tekeekin mieli.

Tarjoa Taivallisen tomaattikastikkeen kanssa.

Taivaallinen tomaattikastike

800g tomaatteja pilkottuna kattilaan, jossa on reilut 3 dl vettä, sekaan pari sipulia pilkottuna, 1 paprika, 2 chiliä ilman siemeniä, ripaus suolaa ja ja 1/2 dl sokeria, 2 rkl siirappia/hunajaa, 2 rkl viinietikkaa, muskottia, kanelia ja neilikkaa.

Anna hautua puolisen tuntia tai peräti tunnin.  Vedä sauvasekoittimella sileähköksi. Asettele valmis sose purkkeihin ja pakasta tai toimita jääkaappiin salaattia odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti