perjantai 13. syyskuuta 2013

Napolin viikunatorttu: le cirque du dernièr figues soleil


Suomessa väki sienestää ja marjastaa, mutta eteläisen Euroopan on vallannut viikunakuume. Seuraan useita Provencen blogeja ja fb-päivityksiä, sekä italialaisia instagram-sivustoja ja viesti on ollut jo viikkoja selvä: viikunakausi on täällä nyt. Mamat hilloavat ja leipovat torttuja, pienissä Provencen kylissä järjestetään torttukilpailuja ja matkailijat kuvaavat syvän violetteja herkkuhedelmiä lähikuviin. 

Itsekin olen sitten toiveikkaana tsekkaillut lähikauppojen hevi-tiskejä, missä on tuoreet viikunat?

Tänään vietit ottivat vallan ja suunnistin stokkan herkkutiskien äärelle, siellä niitä viikunoita sitten vihdoin oli. Olen maistellut ja leiponut useampaa viikunatorttua ja tässä tulee best ever -versio. 

Viikunatorttuja on kahdenlaisia, sellaisia, joissa täyte on pitkälti hillopohjainen tai viikunat on käsitelty jotenkin ja käytetty uunin kautta. Tämä, alunperin, italialaisesta blogista löytynyt ohje, on taas mantelipohjainen, mascarpone-kermatäytteinen ja tuoreet viikunat on pikottu vain nätisti päälle. Torttu säilyy jääkaapissa mukavasti monta päivää ja maku vain paranee hunajasuihkuissa. Vastaavia ohjeita on netissä useita, kaikissa jotain pieniä eroja, mutta idea sama: vain pohja menee uuniin, täytteet raikkaina päälle. 

Napolin viikunatorttu eli aurinkoympyrä viimeisistä viikunoista

Pohja: reilut 3 dl vehnäjauhoja, pussillinen mantelijauhetta (75g), 1 dl fariinisokeria sekoitellaan kevyesti
lisää 120g kylmää voita lohkareina ja sekoita taikina käsin tasaiseksi
lisää 1 muna
ja 3 rkl kylmää vettä
Painele käsin palloksi ja asettele jääkaappiin puoleksi tunniksi

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa kullanruskeaksi, 20 min.

Täyte: Vatkaa 2 dk kuohukermaa vaahdoksi ja sekoita joukkoon 400g mascarpone-juustoa, lisää yhden halkaistun vaniljatangon sisältö ja puolikkaan sitruunan mehu, sekä 1/2 dl sokeria

Levittele täyte viilenneen torttupohjan päälle

Lisää sellaiset 8 viikunaa pilkottuina  ja lorauttele hunajaa päälle.




2 kommenttia:

  1. Löytyipä täältä ihastuttava blogi ja kaunis viikunatorttu! Tämä täytynee itsekin askarrella, kun supermarketista sattui sopivasti löytymään hämmentävän hyvänhintaisia tuoreita viikunoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tää harrastelijamainen blogini on viime aikoina saanut muutamia uusia lukijoita ja se on jännää ;) ennen tätä on vissiin lukeneet vain kaverini (pakotettuna) ;) toivottavasti tykkäät tortusta, musta se oli aivan ässähyvää :)

      Poista