sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Syysbuffan tapakset


Laittelin sitten ihan vain perjantain kunniaksi pöytään vähän syötävää. Mies vetäsi sellaiset ähkyt, että finaalissa voivotteli mun olevan pahempi kuin Viking Linen buffa. Jymäkkä olo oli itselläkin. 

Mutta en kokenut itse kattausta laisinkaan työlääksi laittaa ja yritin noudattaa tapas-annoskokoja (pieleen meni) ja teemana oli jotakin sellaista että Lappi kohtaa Venäjän, mutta taidettiin tehdä reissu Italiaan asti ja viinitkin oli Saksasta ja Ranskasta. Näitä globalisaation parempia puolia.

Ensinnäkin alkupalaksi oli ihania rapsakoita itse laitettuja sipsejä. Sitten syötiin mäti-smetana-punasipuli-saaristolaisleipiä, venäläistä tattijuliennea, porosalattia puolukkavinaigretella ja marinoiduilla kanttarelleilla, loppuun suklaista tiramisua tsaikka-lasista kermavaahtopössäyksellä. Ihana syksy ja metsistä poimitut jutut kruunaa kyllä aterian.

Juuressipsit  lantusta, punajuuresta, porkkanasta ja perunasta (2 peltiä, ei mikään jättiannos tullut)

Hyvin pesty peruna juustohöylällä siivuiksi pellille ja sipaisu oliiviöljyä pintaan
Samalle pellille 1 siivutettu ja kuorittu porkkana oliiviöljyllä 
Toiselle pellille 1 punajuuri kuorittuna ja juustohöylällä siivutettuna, samoin oliiviöljyä
Pistä nämä uuniin 200 astetta.
10 minuutin päästä lisää sinne pieni kimpale lanttua siivutettuna ja öljyllä sipaistuna. 
Kannattaa käännellä paiston aikana. Lanttu valmistuu ekana. Kun käpristyvät kivasti ja saavat väriä, ulos, suolaus ja siinä ne on. Itse laitetut sipsukat!

Marioidut kanttarellit ohje löytyy täältä.

Saaristolaisleivät mäti-smetana-sipulitäytteellä
Paahda saaristolaisleivän viipaleita uunissa 200 asteessa sen aikaa, että rapsakoituvat ja lämpiävät hieman. Sekoita kulhossa 2 prk mätiä, reilu 1 prk smetanaa ja 1 pilkottu punasipuli. Asettele täyte leipien päälle ja tarjoa heti.



Tattijulienne

Tämä on venäläinen klassikko, joka on helppo tehdä ja ihanaa. Olen syönyt ihan samanmakuista juttua viime keväänä Krakovassa, jossa keitto tarjottiin leivän sisältä. Kuva täällä. 


Ja jos jostain löydän koordinaatit siihen, miten tuollainen leipä tehdään, lupaan kyllä kokeilla. Oikeasti, Venäjällä, tattijulienne tarjotaan peltisestä pannusta, jossa on pitkä kahva ja kylmän sodan aikana Kremlissä sitten vieraat minglasivat pannu toisessa kädessä ja vodka toisessa, muiden kelmien seassa. 


Koska en ole pitkään, pitkään, aikaan käynyt Venäjällä, minulla ei ole tuollaista oikeanlaista pannua tässä esitellä. Aion sellaisen kuitenkin etsiä kätösiini, jos/kun joskus pääsen sinne shoppailemaan. Jep. Mutta tällä kertaa tattijulienne siis ihan kotikeittiön kiposta tarjoiltuna ja suosittelen toiseen käteen leipää (miksei sitä vodkaakin, jos siltä tuntuu).


Itse ohje sitten: Paista tatit (otin omani pakastimesta, joista oli jo paistettu nesteet pihalle ennen pakastamista) sipulin kanssa voissa, pyöräyttele pehmeiksi, lisää vehnäjauhoja, kermaa ja valkoviiniä, että tulee sellainen tuoksuva soosi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Kiepsauta haluamaasi kulhoon, raasta päälle muhkea kerros mustaleima-emmentalia ja uuniin hautumaan 180 astetta vaikkapa tunti (vähempikin riittää).


Porosalaatti puolukkavinaigretella

Pilko kulhoon paria eri salaattilajiketta

Lisää punasipulia renkaina
Lisää kylmäsavustettua poroleikkelettä pilkottuna
Lisää 1-2 hapokasta omenaa
Kourallinen puolukoita sekaan
Jos tykkäät, niin aurajuusto sopii tähän comboon

Puolukkavinaigrette


1dl oliiviöljyä, 1/2 dl valkoista balsamicoa, kourallinen puolukoita, suolaa, pippuria ja surraa sauvaseoittimella sileäksi. Kaada salaatin sekaan ja anna maustua. (Tulee aika iso satsi, joten voi tehdä puolikkaana, jos on pieni annos salaattia).


Tiramisun ohje löytyy blogista täältä. Noudatin sitä, mutta lisäsin juusto-munavaahto-sokeriseokseen 200g sulatettua taloussuklaata. Koristelin ekaan kattaukseen (edellisen illan safkoille) tomusokerilla ja jämät tosiaan tarjoilin tsaikka-laseissa ja kermavaahdolla.





Tiramisu (20 minuutissa, helppo, onnistuvainen)


2½dl kahvia ja sekaan 1 dl amarettoa tai Strohia
4 valkuaista
4 keltuaista
1 1/4 dl sokeria
500g mascarponea 
200g taloussuklaata
2 pkt Wilhelmina keksejä
kaakaojauhetta koristeluun

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekaan mascarpone, sulatettu taloussuklaa ja kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Lado vuokaan paketti keksejä, jotka olet kastanut kahvi-likööriseoksessa. Päälle puolet vaahdosta. Loput kastetut keksit päälle ja loppu vaahto niiden päälle. Yön yli jääkaappiin. Ennen tarjoilua sihtaa kaakaojauhetta tai tomusokeria päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti