lauantai 25. kesäkuuta 2011

Matka Roomaan osa 3/4: historiaa

Roomassa historiaa todellakin riitti. Mutta patsaisiin, temppeleihin ja komeisiin raunoihin alkoi myös turtua, ensimmäisten havaintojen jälkeen sitä alkoi pitää ihan normaalina, että tuossa on ollut antiikin ajan Venuksen temppeli, tässä on marssineet Il Ducen joukot ja kappas täällä meillä on valtava riemukaari ja tuolla egyptiläisiltä varastettu obeliski.


Roomalaiset itse luonnollisesti ovat valtavan ylpeitä kaupungistaan ja kysyvät aina Roma bella, ah? Suomalainen pahoittelee turisteille, että hmm, I hope you enjoyed your stay? Eräs taksikuski, joka kiikutti meitä rynkyttävällä ajotyylillään kohti San Giovannia, ajoi ohi Colosseumin ja kertoi sen olevan 1000 vuotta vanha. No, en viitsinyt alkaa esitelmöimään, että kuules nyt Vesapanius aloitti tämän jo ajanlaskun alussa...1000 vuotta sitten tuo oli jo menneisyyden muistomerkkejä ja aloittanut rauniotaipaleensa.




Kotkat (aquila) oli roomalaisten sotilaallisia symboleja. Tämän bongasin Trasteveren alueelta. Myöhemmin kotkaa ovat käyttäneet vaikkapa natsit, natsi-Saksahan oli kolmas valtakunta, ensimmäinen oli siis pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta ja toinen saksalainen keisarikunta. Venäjän Romanoveilla on kaksipäinen kotka tunnuksessaan, niitä löytyy helposti Suomenkin kirppareilta.


Italia oli 1800-luvulle tultaessa hajanaisten pikkuvaltioiden rypäs, joka yhdistettiin vapaustaistelija Garibaldin johdolla. Tässä Giuseppen sijasta kuitenkin vaimonsa Anita, joka taisteli reipashenkisesti hänkin miehensä rinnalla. Anita oli alunperin Brasiliasta ja odotti viidettä lastaan, kuolleessaan taistelujen lomassa. Anita Garibaldin patsas on hieman syrjässä miehen patsaasta Giancolon kukkulalla, mutta herra katsoo hänen suuntaansa kaipaavasti omalta patsaaltaan ja Anitan heppa ja rouva itse ovat temperamenttisempi esitys. Giusepen heppa on itse rauhallisuus, mutta Anita on valmiina taistoon, lapsi kainalossa ja ase kädessä. Ainoastaan naiset Jeanne D'Arc ja Anita Garibaldi ovat saaneet ratsastajapatsaat. 



Roomassa ei ole todellakaan aina ole säilytetty kaikkea historiallista hyvin ja lempeästi. Colosseumin vierestä kulkee metrolinja, Forum Romanum oli 1800-luvulle asti karjan laidunaluetta ja tämä Augustuksen mausoleumi, joka oli aikanaan kaupungin hienoin marmorimonumentti, on syvässä alennustilassa. Kaikki marmorit on ympäriltä varastettu ja tienoo on muutenkin kodittomien ihmisparkojen asuinaluetta. Seinässä on selvä sydän kuitenkin.


Pasquinot eli puhuvat patsaat olivat roomalaisia kriittisiä ääniä. Aikana jolloin esimerkiksi katolista kirkkoa tai paavia ei sopinit arvostella, näihin, ympäri kaupunkia sijoitettuihin patsaisiin, liimattiin vastalauseita roomalaisten toimesta. Toki paperit korjattiin aamun koitteessa pois, mutta sitä ennen ohikulkijat saattoivat lukea niitä ja naureskella niiden usein hävyttömälle kielenkäytölle. Tämä bongattu Piazza Pasquinolta.

Marmoirhäiskiä riittää minne vain vilkaisee..


Ghetossa juutalaisten kohtalonhetket koittivat natsien saavuttua kaupunkiin. Juutalaisilta vaadittiin tiettyä summaa kultana 24 tunnin kuluessa, muuten heidät vietäisiin keskitysleiriin. Juutalaiset saivat kerättyä kullan, muidenkin roomalaisten avustamana, mutta leirimatka koitti silti yli tunannelle juutalaiselle. Gheton piazza nimetty tapahtuman mukaan, aivan Marcelluksen teatterin raunoiden vieressä.


Italialainen kristillisdemokraattinen pääministeri Aldo Moro, joka kidnapattiin 1970-luvulla, 55 päivän vankeuden jälkeen ruumis löydettiin punaisesta renaultista. Moron lukuisat kirjeet, joissa hän anoo armoa hallitukselta, jotta kaappajien vaatimuksiin suostuttaisiin, julkaistiin vasta 1990-luvulla. Hänestä on sittemmin tehty elokuva (Hyvää huomenta yö) ja ohessa muistomerkkinsä lähellä Vittorio Emanuel II muistomerkkiä.


Vittorio Emanuel II oli ensimmäinen yhdistyneen Italian kuningas. Tämä aivan hirvittävä muistomerkki on isoin marmorisysteemi, jonka olen koskaan nähnyt. Mieheen se teki vaikutuksen, mutta roomalaiset kutsuvat sitä esimerkiksi tekohampaiksi ja hääkakuksi. Edustalla on maailman suurin ratsastajapatsas ja sen edessä tuntemattoman sotilaan hauta, jonne on haudattu ensimmäisen maailmansodan italialaisveteraani. Tämä on tavallaan Rooman keskus ja liikenteen ja bussin solmukohta. Tällä tienoolla oli aina myös paljon poliiseja. Mussolini piti officea tätä taloa vastapäätä Palazzo Veneziassa.


Mussolinin eli Il Ducen puheet kuultiin tältä parvekkeelta. Fasistien kulkueet otettiin tässä vastaan ja niitä operoitiin tästä rakennuksesta käsin. Yritin kovasti kysellä toisen maailmansodan ja Mussolinin vaiheita liittyen Roomaan B&B isännältä, mutta aihe taitaa olla vaikea. Juutalaiset eivät saaneet ainakaan häneltä ihmeemmin sympatiaa ja Mussolinin tempaukset tuntuivat olevan vaikea keskusteluaihe. Ei suositellut etsimään tämänkaltaisia kohteita, vaan pysykää siellä Forum Romumilla ja syökää jäätelöä-tyylisiä vinkkejä.

(Huom! EU-lippu, niistä kerroin jo aiemmassa bloggauksessa).


Rooman vanhinta tietä Via Sacriaa Forum Romanumilla. Ehdottomasti ja missään tapauksessa tutustumista alueeseen ei kannata aloittaa Colosseumilta käsin, jossa on aivan megajonot. Yhteislipun voi ostaa jo Forum Romanumilta ja sitten vain marssia Colosseumille sisään ilman jonotusta. Tänne ei nimittäin tarvitse jonottaa. Jos epäilee, ettei ehkä halua tutkia Forumin raunioita, ne voi zoomata yhdellä silmäyksellä Capitoliumin museon parkekkeelta ja hyvän opaskirjan kanssa saa sillä jo hyvän kuvan paikasta. Me menimme ensiksi Forum Romanumille, sieltä Colosseumille ja lopuksi vasta Capitoliumin museoon.


Forum Romanumin kiinnostavimmat paikat olivat Curia eli senaatin kokoontumispaikka. Forumin keskellä on myös Caesarin temppeli, jossa murhatun Juliuksen ruumis on poltettu ja tulta pidettiin tiettävästi yllä peräti kolme päivää. Siihen oli tuotu kukkia. Tässä kuvassa on Vestan neitsyeiden temppelin jäännökset.

Vestan neitsyet olivat kauniita, valikoituja nuoria naisia, jotka kävivät läpi 10 vuoden koulutuksen ennen pääsyään Vesatan neitsyeksi. He nauttivat erittäin merkittävää roolia antiikin roomalaisessa yhteiskunnassa ja istuivat parhailla paikoilla Colosseumilla. (Muuten naiset istuivat kaikkein korkeimmilla ja siis huonoimmilla paikoilla, orjien takana). Vestan neitsyelle koitti tietysti kauhea rangaistus, jos hän tuli raskaaksi ja ei siis pysynytkään neitsyenä. Tässä temppelissä neitsyet huolehtivat tärkeimmästä tehtävästään eli pyhän ja ikuisen tulen vaalimisesta. 10 vuoden neitsytpalveluksen jälkeen he jatkoivat vielä 10 vuoden ajan uusien neitsyiden kouluttamista ja pääsivät vasta sitten eläkkeelle ja perustamaan esimerkiksi perheen. Alueella on myös talon jäännökset, jossa neitsyen asuivat ja nyt siinä on kaunis ruusutarha.

Tässä silmäys Forum Romanumille Capitoliumin museosta. Vasemmalla Curia, oikealla Saturnuksen temppelin jäännöksiä. Etuoikealla Vestan neitsyiden temppeli ja asuintalo. Kaukana takavasemmalla Venuksen ja Rooman temppeliä.

Forum Romanimin tunnelmaa ja makeita puita, aivan majesteettisen upeita nuo korkeat ja katon muodostavat männyn tapaiset (?). Biologinen tietämys valitettavasti heikkoa...


Colosseum. Ihminen on aina ollut kiinnostunut väkivallasta, nykysapiens pelaa, katsoo leffoja ja harrastaa taistelulajeja. Rooman valtakunnassa ihmisille tarjottiin halpoja lippuja gladiaattorinäyöksiin, jossa veri roiskui ja taisteltiin kuolemaan asti. Nyt täällä oli valtavasti amerikkalaisia ja maailman kalleinta limonadia.

Alunperin Colosseumiim mahtui jopa 70 000 katsojaa. Ja paikat täytettiin sosiaalisen aseman perusteella. Keisarilla tietysti paras paikka.

Ympäri Colosseumia on vanhoja kiviä ja marmorin kappaleita, joilla turisti istuskelevat. Paahde oli ihan polttava, joten varjopaikat oli haluttja.


Julius Caesar murhattiin Largo Argentinan alueella, muutaman kilometrin päästä Colosseumista ja Curiasta. Hänelle oli tiettävästi ennustettu vaikeuksia, mutta hän ei välittänyt ennusteista. Kun hän saapui teatteriin, jossa murha tapahtui, hän oli erityisen pettynyt havaittuaan myös Brutuksen osallistuvan tikarien iskuun. Hän sanoi kreikaksi sinäkin poikani, sitä ennen hän oli todennut latinaksi tämähän on väkivaltaa. Pettyneenä hän kiskaisi toogan kasvoilleen, jotta muut eivät näkisi hänen tuskaansa. 23:sta tikari-iskusta vain yksi oli tappava. Kuolinpaikka ihan tuossa edessä.

Kuvasta hahmottaa myös, miten paljon Rooma on noussut ylöspäin, nämä olivat  ennen temppeleitä ja korkealla.

Roomasta halusi tehdä aivan uuden diktaattori Benito Mussolini. Hän siekailematta ajoi temppeleitä alas ja rakennutti paraatiteitä kulkueilleen. EUR on asuinalue, josta fasistien piti rakentaa uusi, moderni Rooma. Tässä työläisten temppeli, joka on mielettömän kaunis. Kaunein rakennus, jonka olen koskaan nähnyt. Se sijaitsee EUR Via della Civilta del Lavorolla ja on nimeltään Palazzo della Civilta del Lavoro.

Joku oli piirtänyt hakaristin temppeliä ympäröivään aitaan. Vähän harmittaa, kun en sitten siitä ottanut myös valokuvaa. Mutta oli niin hurmaantunut tästä kauniista, yksinkertaisesta, puhtaan valkoisesta rakennuksesta, että hakaristi ei sopinut juuri siihen mielentilaan yhtään.

Rooman perustajakaksoset ovat tunnetusti Romulus ja Remus. Heidän mammansa oli Vestan neityt Rhea Silvia, jonka Mars raiskasi. Äitiparka tapettiin ja kaksoset heitettin Tiberiin, sieltä susi pelasti heidät.

Myöhemmin poijjaat kilpailivat siitä, kumpi pääsee nimeämään kaupungin. He odottivat kumpikin omalla kukkulallaan (Rooma rakennettu seitsemälle kukkulalle) lintuennettä. Remus näki 6 kotkaa ja Romulus hermostuksissaan valehteli nähneensä enemmän. Kun Remus saapui, Romulus näkikin 12 korppikotkaa, mutta riitahan siitä silti tuli. Romulus voitti,  kuten voi nimestä päätellä.

Forum Romanumilla on temppeli Romulukselle, jonka edessä amerikka-aksentelilla joku mies kehui että siinäpä hyvä nimi lapselle. Forumilla on myös Lapis Niger-kivi, jonka alle Romulus ehkä haudattu. Jokatapauksessa se kivi on äärettömän vanha ja siihen on laadittu varoitus että tätä hautarauhaa ei parane rikkoa.

Tämä patsas siis Capitoliumin museossa.

Aito Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas on myös Capitoliumin museossa, ulkopuolella on feikki. Lähellä pamahti pommi ja patsaan kunnosta oltiin huolissaan. Tutkimusten jälkeen ilmeni, että ei se pommi, mutta ne ilmansaasteet. Siksi Marcus ratsastaa nyt sisätiloissa.

Tämä on ainoa kullattu veistos, joka on säilynyt antiikin ajoista. Muut on ryöstetty aikoja sitten. Tämä säilyi, koska pitkään luultiin kyseessä olevan Konstantinus Suuren patsas ja kristityt eivät siihen arvanneet kajota, viis pakanakeisareista.

Patsas on aiemmin ollut todennäköisesti osa isompaa ryhmää ja hepan jalka on ehkä ollut voittajamaisesti barbaarin päällä. Marcus näyttää myös puhuvan joillekin. Uskottiin, että joskus patsas kultautuu itsekseen ja hevoisen päällä oleva pöllö laulaa. No kulta on melkein hävinnyt ja se pöllö on hevosen harjaa.




Alunperin nämä antiikin patsaat, talot ja muut ovat olleet hyvin värikkäitä. Aika on vain vienyt värit niistä. Capitoliumin museossa oli vain muutama värikkäänä osittain säilynyt rintakuva. Ihan eri fiilis tulee näistä, kuin valkoisista marmorihepuista.

Augustuksen alueen kaivauksia Trajanuksen kauppahallin edustalla. Pikkasen vanhoja kaakeleita, kauniita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti