keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Meksikolaista papusoppaa avec suklaa & orange

Meillä ollaan kipeinä. Miehen kanssa syyttävä sormi kohdistuu Berliinin lentokentän aasialaistaustaiseen naiseen, joka yski röhisevästi vieressämme boardingia odotellessamme. Muu saman maanosan väki käytti hengityssuojaimia, mutta tämä ei. Mikä lie hyppykuppa saatu, mutta järkyttävä on olo. 

Olen sinnittelyt töissä, sillä joka päivälle on jotain kiinnostavaa ja tärkeän oloista tapaamista. Olen aika innoissanikin nykytehtävistäni ja niitä on myös riittävästi. On mahtavaa poistua töistä niin, että tietää, että siellä on huomennakin tekemistä, mielekästä sellaista. Liian monessa duunissa olen joutunut väräjöimään pienellä liekillä, ihan sen takia, että putiikissa mikään ei etene, hommia ei ole, koska ne seisovat jollakin muulla pöydällä ja nopeampien ihmisten rytmistä ei välitetä. Kaikki menee jonkun hitaan änkyrän (usein hän on esimies) tahdissa, melkein tuntuu, että se yrittää sabotoida, ettei kenelläkään tule valmista.

Näin hyvältä ei ole duunirintamalla tuntunut tosi pitkään aikaan ja olen tosi innoissani melkein päivittäin erilaista tehtävistäni.

Iltaisin on kiirettä. Lasten harrastukset aiheuttavat tällä hetkellä sellaista kymmentä lähtöä per viikko. Mitään vakinaista kuviota ei ole, vaan kalenteria on tutkittava ajatuksella melkein joka ilta, onko kiekkoilijalla tänään missä hallissa, mihin aikaan vai onko jotain oheislajia vai peräti peli. Yleisurheilijalla onkin kalenterissa yllättäin hiihtotreenejä, joka teettää maksimusvaivaa ja erilaista tossua ja kamaa pitää siinä yleisestikin ottaa huomioon.

Safkojen pitää tässä kohdassa elämää olla nopeita ja kaupassa käynnin suunnitelmallista. 

Alkuviikon söimme kanaa currykastikkeessa. Tänään siirryin tähän papusoppaan. Huomenna on varmaa lihapullia tomaattikastikkeessa ja spagettia. Viikonlopulle olen varannut lohta ja riisiä. Sunnuntaina uuniperunoita raejuusto-sitruunatäytteellä.

Tämän päivän soppa oli oikein hyvää ja varsinkin näinä tautisina aikoina kuuma ja maustettu keitto ravitsee mieltä ja kehoa.

Meksikolainen papusoppa

Oliiviöljy kattilaan kuumenemaan
Lisää pari pilkottua shalottisipulia
Lisää pari puristettua valkosipulinkynttä
Lisää pilkottu chili
Lisää jotain meksikolaistyyppistä tomaattipohjaista kastiketta, kauppojen Amerikka-hyllyissä on vaikka mitä hyviä nykyisin
Lisää kuminansiemeniä
Lisää oreganoa
Lisää purkillinen tai kaksi hyvää tomaatti-jotain-esim paseerattua
Lisää pari purkkia mustia papuja tai ruskeita tai kidneypapuja
Lisää tummaa riisiä desi about
Ja noin kolme desiä vettä
Lisää pari riviä tummaa suklaata
Lisää puristetun appelsiinin mehu
Mausta suolalla 
ja korianterilla
Kiehauta kunnes riisit ovat kypsiä

Maku kyllä vain paranee, mitä pidempään hauduttelet.

Tarjoile esim nachojen, creme fraichen, limen, avokadon ja korianterin kanssa. Tai sellaisenaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti