sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Leipää, tahnoja, salaatteja, lihapullia ja Baileys pannacotta

Darlings,

nyt on pitänyt kiirusta. Kesäkuun alkuun mahtui päätyötä, kahden käsikirjoituksen tiukkaa viimeistelyä ja niiden aiheet ihan eri maailmoista, yhden lapsen matka Ranskaan, toisen kiekkoleiri Kuortaneelle, sitten lapset siirtyivät isälleen kahdeksi viikoksi -huoh, jokainen yh tietää mitä pakkaamishelvettiä tämä pitää sisällään. Sitten kipaisin Helsinkiin Tampereelta vuoropäivinä ja lopulta Tallinnaan. Välissä juoksin työhaastatteluissa ja olin viikkotolkulla stressin ja paniikkihäiriön välimaastossa.

Ja sitten alkoi loma. Ja kaikki oli pesty, pakattu, kirjoitettu ja hyvästelty. Syke oli vielä tosin korkealla.

Loma alkoi parhaalla mahdollisella moodilla. Vanhoja kavereita tuli kylään, päivitettiin vuosikymmenen kuulumiset, syötiin välimerellistä safkaa ja juotiin viiniä, istuttiin terassilla ja lopulta yökerhossa tappiin asti. Kyllä sitä joskus vanhakin vielä jaksaa.

Tarjoilin alkuiltaan muiden blogien anteja (Lauran tähti ja Kädenvääntöä -kiitos!) mielestäni aika onnistuneesti ja sovelsin jotain omaakin:

ensinnäkin tein simppeliä ja maistuvaa leipää, 18 tunnin kohotusta lukuunottamatta täysin vaivaton juttu:

maalaisleipää

ja sen kanssa oli tarjolla ostettua tapenedea eli mustaa oliivitahnaa +

paprikatahnaa joka soveltui yhtälailla lihapullien kanssa kuin leivänkin päälle +

artisokkatahnaa joka oli aivan taivaallista, mutta jota kannattaa tehdä kaksinkertainen annos, niin on suhteessa saman verran kuin tuota paprikatahnaa

Salaatteina tarjosin oman blogin couscous-salaattia ilman kanaa, sillä joukossa oli vegetaristi, ohje löytyy siis tästä +

Sitruunaista fetapastasalaattia  (joka on ihanaa myös hangover-aamuna :)

Lisäksi oli tsatsikia, ohje tässä:

Tsatsiki

1/2 l kreikkalaista jugurttia
1 kurkku
1 valkosipulinkynsi
viinietikkaa
oliiviöljyä
mustapippuria, minttua

Oli niin jankkia jugurttia siinä partasuupurkissa (vai oliko se mummo tällä kertaa..) että en valuttanut.

Kurkku pilkotaan niin pieneksi kuin jaksetaan ja sitten ripotellaan merisuolaa päälle ja annetaan valua siivilässä puoli tuntia.

Kurkku ja jugurtti sekoitetaan ja sekaan tuoretta minttua, puristettu valkosipulinkynsi, ripaus mustapippuria, reilu ruokalusikallinen omenaviinietikkaa, tujaus oliiviöljyä. Sekoitetaan ja annetaan maustua hetken aikaa.

Lisäksi tein lampaanjauhelihasta aika mietoja kreikkalaishenkisiä lihapullia (kaikessa muussa oli aika reippaasti makua, joten en halunnut luoda enää voimallisempaa kilpailuasetelmaa) 

Lihapullat

600 g lampaanjauhelihaa
2 dl vettä
4 rkl korppujauhoja
1/2 hienonnettu ja kuullotettu sipuli
1 1/2 tl suolaa
valko- tai mustapippuria

Hienonna ja kuullota sipuli voissa. Laita korppujauhot kulhoon veden kanssa turpoamaan hetkeksi. Lisää loput ainekset ja vaivaa taikinaksi. Pyöritä pieniksi lihapulliksi ja paista uunissa 200 astetta reilut 10 minuuttia.

Koska mukana tosiaan oli vegetaristi, tein myös soijaversion pullista tällä ohjeella, tuli ihan okei, mutta lisäisin seuraavalla kerralla mukaan paprikajauhetta ja pari perunaa muussattuna...

soijarouhepullia

Ja jälkkäriksi oli tarjolla Baileys-pannacottaa. Se toimi myös korjaavana tuotteena seuraavana aamuna :)

Baileys pannacotta

6dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
2 1/2 dl Baileys-likööriä
valmista suklaakastiketta tai sulatettua tummaa suklaata

Liivatelehdet kylmään veteen. Kerma ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Keitä hiljalleen n 15 min. Poista vaniljatanko, lisää sokeri ja Baileys. Purista liivatteista vedet ja hujauta ne  kuumaan kermaan. Kaada seokset pieniin tarjoilukuppeihin. Hyydytä kylmässä tunteja. Kaadoin tarjoiluvaiheessa vielä valmista suklaakastiketta päälle.


Juhlien jälkeen pakkasin miehen kanssa laukut suurpiirteisellä otteella ja suuntasimme vajaaksi viikoksi Barcelonaan. Sieltä kotiuduimme eilen. Nyt on löytynyt täysin rento ja boheemi lomaolo. Toivottavasti pystyn pitämään sen, kun lapset tänään kotiutuvat. Viiden yön jälkeen lähdemme kohti ITAliaa.

Loistavaa lomamoodia edisti sekin, että sain Barcelonassa tietää tulleeni valituksi tosi kiinnostavaa työpaikkaan, jonka otin vastaan nauttien kylmää cavaa Barcelonan yössä.

Nyt siis päivitän tätä blogia vähän aktiivisemmin ja luvassa siis seuraavaksi Kataloniaa, viinejä, Sagrada Familiaa, Välimeren aaltoja..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti