torstai 22. elokuuta 2013

Kanttarelli: purkissa, pannulla, leivällä


Meidän kanttarellisato on ollut hyvänlainen. Lapsille tarjosin vastineeksi rahaa mummolan metsien koluamisesta ja kotiin tuotiinkin pussikaupalla ihania, elinvoimaisia, isoja, keltaisen oransseja metsän herkkuja. Myös miehen kanssa on tehty pienimuotoisia kartoituksia aiheen tiimoilta.

Kanttarelleista valmistan ainakin kastiketta, joka on ihan perussellaista, voita, suolaa, pippuria, vehnäjauhoja ja kermaa. Tuota kastiketta voi nauttia perunoiden kanssa, seata risoton joukkoon, tällä kertaa täytin sillä uunileipiä.

Koska osa lapsukaisistani on sienivammaisia, eikä vielä osaa arvostaa elämän merkittäviä asioita, heille tekaisin samalla pellillä juusto-kinkku-tomaattileivät.


Osa kanttarelleista kohtasi pakastimeni kylmät olosuhteet. Paistoin niitä hetken, jotta ylimääräiset nesteet saatiin pihalle ja sitten vain pakkaseen.

Osan kanttarelleista säilöin. 

Seokseen menee reilu satsi kantarelleja, parisen desiä viinietikkaa (tällä kertaa sherryistä versiota, valkkariviinietikka toimii kans), vajaa desi vettä, kulaus oliiviöljyä, laakerinlehtiä (2), vajaan desin verran sokeria ja 2 rkl suolaa, reilusti timjamia, vähän rosmariinia ja paljon mustapippuria.

Näitä säilöttyjä kanttarelleja tarjoan tapas-pöydässä, oliivien rinnalla, salaatin seassa, blinien kanssa ja juustopöydässä. Säilyvät ihan mukavasti ainakin muutaman kuukauden, varmaan pidempääkin, mutta ei niitä koskaan ole kyllä riittänyt. Syön niitä ihan purkista suoraan.



2 kommenttia:

  1. Kiva postaus, monta hyvää kanttarellin käyttövinkkiä samalla kertaa! Ne ovatkin tervetulleita nyt kun vihdoin minäkin olen tajunnut sienien hienouden.. Meillä sienet on ruukattu joko paistaa tuoreeltaan pannulla tai sitten käyttää kuivattuina. Kiinnostavan kuuloinen tuo säilöntäohje :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Tykkään itse aikalailla erilaisista marinoiduista kylmistä tarjottavista ja olen aivan hulluna viinietikkaan. Mulla ei ole ollut kärsivällisyyttä tuohon kuivattamiseen sitten ollenkaan ;)

    VastaaPoista