perjantai 26. heinäkuuta 2013

ylikypsää & ylisuosittua possua

Pistetään possu aamulla uuniin ja otetaan se illalla pois..

En ole mikään suuri possufani, jonka intensiivisempi lukijani on takuuvarmasti huomannut. Mutta altis olen minäkin kokeilemaan uutta ja trenditkin huomaan joutuisasti noin vuosi jälkeenpäin. En kyllä edes seuraa trendejä niiden itsensä takia, vaan puuhailen jotain omiani ja sitten huomaankin, että kappas, muutkin tekee samoja juttuja, mutta yleensä jonkun eri reitin kautta.

Possubuumista luin jostakin ruokalehdestä tai Hesarin ruokasivuilta yli vuosi sitten, voi siitä olla myös pidempi aika... Muistelen, että jutussa kerrottiin New Yorkin hipstereiden viimeisistä villityksistä ja että pienet, suositut, itseään kunnioittavat ruoka-apajat New Yorkin trendikkäimmillä alueilla tarjoavat nyt ylikypsää possua suuren suosion saattelemana. Hmh. Luin jutun ja se siitä.

Mietin hetken, että näinhän se menee kaiken kanssa, lapsuudenkotini luksusruokaa olivat porsaankyljykset ja tapasin heittäytyä avuttomaksi paneroitujen lihapalojen pilkkomisessa. Myöhemmin olinkin sitten vuosia kasvissyöjä ja ällöt lihat eivät kiinnostaneet. Kun palasin ahnaasti lihapatojen äärelle, possua kohtaan tunsin ylimielisyyttä ja pekonia, sekä joulukinkkua lukuunottamatta meillä ei ole ihmeemmin possuparkoja pistelty. No, se mikä on tosi out, on kyllä sitten kohta tosi in. Näin taitaa olla possunkin kanssa ja kertakaikkiaan, ylikypsänä se maistuu pistämättömän hyvältä, joltakin uudelta, täysin omanlaiseltaan ja onhan se myös hirveän edullista, jos naudan paistihintohin vertailee.

Lueskelin muutamia blogeja inspiraatiota hakiessa, esimerkiksi näitä:

http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/2013/07/pulled-pork-eli-nyhtopossu-hampurilaiset.html

http://www.theslowroasteditalian.com/2013/04/best-ever-crockpot-pulled-pork.html

http://www.rachaelraymag.com/recipes/rachael-ray-magazine-recipe-search/lunch-recipes/north-carolina-style-pulled-pork-sandwiches



Ohjeita löytyy suomalaisesta ja jenkkiläisestä blogimaailmasta ihan vaikka kuinka monta ja varsinkin monen amerikkalaismaman vinkki oli, että tämä nyt vaan ei mene pieleen, vaikka mitä tekisi. Sehän oli tosi rohkaisevaa. Aika monta ruokalajia olen sentään minäkin ehtinyt tumpeloimaan, joten jos joku on varmaa, se ansaitsee kertatsekkauksen vähintään.

Oma versio meni sitten jotenkin näin (älyttömän hyvää tuli ja koko ruokaunta oli haltioissaan, mikä on harvinaista).

Pulled Pork Sandwich

Osta iso kimpale possua, esimerkiksi kassleria ja esimerkiksi pari kiloa

Mausta kimpale:(Tiskivuoren emännän blogin tyyliä noudatin)
2 rkl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1,5 tl sormisuolaa
1 tl roasted garlic & herb mausteseosta

Ja laita yön yli jääkaappin tuumailemaan.

Vaihtoehto II: siirry suoraan tähän kohtaan, koska alun mausteseokset eivät vaikuta hirveästi lopputuloseen.

Aamulla sujautin possun valurautapataan 120 asteiseen uuniin, lisäsin

Hunt's Honey Hickory soosia (muutakin Hickory-meinikiä voi kokeilla ilman muuta) ja vettä,

niin että kaveri peittyi ja jätin sen sinne työpäivän ajaksi. Toki voi itse väkertää marinadin, mutta nyt en ollut sillä tuulella ja kaapissa oli pullokin valmiina.

Töistä saapuessa mies oli todennut possun jo vähintää houkuttelevan tuoksuiseksi, koska oli haarukoinut sen suikaleiksi ja lisännyt Huntsin kastiketta (ja maistellut epäilemättä). Tässä vaiheessa lihat sujautettiin takaisin uuniin sämpylöiden kanssa.

Lopulta sämpylän väliin päätyi "nyhtöpossun" lisäksi myös punasipulia, tomaattia ja majoneesia.
 


Ja jälkiruokana oli raikasta hedelmäsalaattia avec lasten löytämien metsämansikoiden ja mustikoiden.



2 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta. Pitää varmaan itsekin taas tehdä!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) kävin muuten eilen maistelemassa Helsingin Hard Rock Cafen vastaavan ja nams oli sekin. Tää safka on varmaan tullut meidän pöytää jäädäkseen.

    VastaaPoista